Socijalni partneri očekivali iskusnije ministre

Politika

Program rada premijera Radovana Viškovića dobio je punu podršku socijalnih partnera, ali poslodavci, sindikalci i Privredna komora imaju uglavnom rezervisan stav o novim ministrima privrede i rada.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić kaže da će poslovna zajednica biti zadovoljna ako Višković uradi 70 odsto onoga što je obećao.

– Dosta je prostora dao privredi, prijedlozi koje je iznio u Narodnoj skupštini RS su uglavnom i stavovi Unije i tu nemamo nijedne zamjerke – kaže Škrebić za Srpskainfo.

Što se tiče ministra privrede Vjekoslava Petričevića iz NDP, Škrebić kaže da ga uopšte ne poznaje.

– Nemojte da bude da sam protiv tog čovjeka, jer ga ne poznajem. Ali, sudeći po njegovoj biografiji, mislim da je ministar trebalo da bude čovjek sa jačim iskustvom i trebalo je to ministarstvo u startu bolje urediti. Što se tiče ministra rada Duška Milunovića, on je ranije bio pomoćnik ministra i poznat nam je, s njim smo sarađivali. Vidjećemo – dodaje Škrebić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je „ekspoze bio standardan“ i da je njegova okosnica ono što je ranije radila Vlada Željke Cvijanović.

– Oblasti koje su naznačene kao prioritet Vlade jesu prioritet i za nas. Sada ostaje životno pitanje ko, kako i kada će provesti te mjere. Gorući problem koji je naglasio mandatar jeste rast plata radnika. Nema puno vremena, to je posao koji smo počeli raditi zajedno s Vladom još u mandatu Cvijanovićeve. To se mora nastaviti odmah. Zakoni koje je novi premijer najavio dio su našeg memoranduma s Vladom – kaže Mišićeva.

Kada je riječ o novom ministru rada, Mišićeva kaže da „nema nikakvo mišljenje o njemu“ jer ne poznaje njegov rad.

– Nisam ga prepoznala u sastavu Vlade jer je ranije radio na boračkim pitanjima, kao pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite. To nije bila oblast koja je nama u opisu rada, tako da ne mogu ništa reći jer ništa ne znam. Moram priznati da sam očekivala nešto drugačiji sastav Vlade u pojednim resorima. Ali, to je moj lični stav koji baš i ne mora nekom da bude važan – zaključuje Mišićeva.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je još rano za bilo kakav sud o nadležnim ministrima, ali od njih očekuje da rade u interesu privrede.

– Dodatno nas ohrabruju riječi premijera koji kaže da će tražiti radi odgovornost svakog pojedinačno – poručuje Blagojević.

Prema njegovim riječima, plus za premijera je što dolazi iz privrede zbog čega od njega očekuju da u fokus rada stavi upravo privredu RS.

– To se pokazalo i time što su razdvojena ministarstva privrede i preduzetništva s jedne strane i rudarstva i energetike s druge, kao i što je osnovano Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Na to smo ukazivali i ranije. Ekspozeom je obuhvaćeno sve ono što smo mi kao predstavnici poslovne zajednice ukazivali, a to je unapređenje uslova poslovanja – kaže Blagojević.

CCI: Čekamo 100 dana

U CCI kažu da je rano davati bilo kakve procjene i predviđanja, a da je premijer kroz predstavljeni ekspoze pokazao da ima namjeru uraditi sve na realizaciji obećanja. Međutim, ističu da će prvih 100 dana novog mandata pokazati u kom se pravcu kreće nova Vlada RS.

– Što se tiče personalnog sastava Vlade, CCI bi skrenuo pažnju da nova Vlada RS i dalje krši Zakon o ravnopravnosti polova, ali ima značajno povećanje broja žena u odnosu na prethodnu – sa 4 od 17, na 6 od 17. To znači da je od poštovanja zakonom određenog procenta dijeli tek jedno ministarsko mjesto. I šteta je što mandatar i stranke vladajuće koalicije nisu napravili dodatni napor i obezbijedili potpuno poštovanje Zakona i bar simbolički izraz poštovanja ravnopravnosti žena u RS – kažu u CCI.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *