Ambasador Dokić svoju smjenu nazvao presudom bez saslušanja

Politika

Povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju svih srpskih ambasadora, na prijedlog predsjedavajućeg Milorada Dodika, saopštenjem za javnost oglasio se smijenjeni ambasador u Grčkoj, kadar PDP, Branko Dokić.

Tvrdi da ne dovodi u pitanje samu odluku o smjeni, već sve ono što joj je prethodilo, a to su tvrdnje zvaničnika Srpske da su sada već bivši ambasadori profesionalno nekompetentni, da nisu radili u interesu Srba i Republike Srpske.

Dokić je pobrojao sve što je urađeno u Atini, a za šta smatra zaslužnim sebe i saradnike u ambasadi.

– Svojim autoritetom sam obezbijedio saglasnost grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopulosa da posjeti BiH u prvoj polovini 2019, kada je predsjednik Predsjedništva BiH Srbin. Organizovao sam, u saradnji sa Komorom grčkih preduzetnika, Poslovni forum u Atini krajem maja ove godine, na kome je, od ukupno 16 poslovnih partnera iz BiH, 14 bilo iz Srpske. Direktni rezultati Foruma su uspostavljanje kancelarije za ekonomske odnose u Ambasadi Grčke u Sarajevu i uspostavljanje avio linija na relacijama Atina – Banjaluka i Atina – Sarajevo od juna 2019. godine (prvi put u istoriji), a u toku su pregovori na otvaranju avio saobraćaja Banjaluka – Solun – tvrdi Dokić.

Kako kaže, obezbijedio je i učešće tadašnje premijerke RS Željke Cvijanović kao uvodničara na međunarodnoj konferenciji „Forum saradnje na Balkanu i Crnom moru” u Atini početkom juna.

Između ostalog, Dokić navodi da je uspostavio više kanala univerzitetske saradnje, te da je, uz saglasnost gradonačelnika Banjaluke Igora Radojčića, pokrenuo obnavljanje saradnje Patre i Banjaluke, koji su se pobratimili u ratnom periodu.

– Doveo sam u Modriču jednu grčku kompaniju koja je zainteresovana za motorna ulja iz Modriče. Na moj poziv, dva nevladina udruženja iz RS prikupila su novčanu pomoć požarom oštećenim Grcima, o čemu je ovih dana pisala i grčka štampa – kaže Dokić.

Prema njegovim riječima, sve navedene aktivnosti su, u nešto skraćenoj formi, sadržane u pismu koje je početkom decembra poslao Dodiku, u kome na kraju kaže:

“Dovođenje u pitanje mog patriotizma, profesionalne kompetentnosti ili opredijeljenosti Republici Srpskoj shvatiću kao ličnu uvredu i javni atak na mene i moju porodicu”.

Dokić tvrdi da je Predsjedništvo BiH po principu kolektivnog “zločina” presudilo bez saslušanja preko 20 ambasadora, za malo više od pola sata.

– Moje ovdašnje kolege ambasadori, koji poznaju moju biografiju, pitaju se kakve to Srbi u BiH imaju kadrove kad sam im ja sa takvom političkom i univerzitetskom karijerom profesionalno nekompetentan. Široj javnosti vjerovatno nije poznato da su moji naučni radovi citirani širom svijeta. Moji udžbenici na srpskom jeziku preporučuju se studentima elektronike u svim državama bivše Jugoslavije, a oni na engleskom studentima širom svijeta – hvali se Dokić.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *