Dodik: Iza protesta u Banjaluci i Beogradu stoji Velika Britanija!

Politika

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da svako iole politički i bezbednosno pismen može lako da zaključi da su protesti u Banjaluci i u Beogradu koordinirani i da iza njih stoji strani faktor, pre svih Velika Britanija, i da je njihov cilj „rušenje vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji“.

Glavni motiv izazivanja nestabilnosti je, kako objašnjava za „Kurir“, namera Zapada da spreči ruski uticaj na ovim prostorima.

„Britanija je odobrila šest miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja ovde. To znači da je taj novac upumpan u razne NVO, medije… da proizvedu nestabilnost i ruše vlast u Beogradu i RS. Zašto neko misli da je mera njihove politike prema Rusiji obavezujuća i za nas ovde?! To ne može da bude“, rekao je Dodik.

Komentarišući okupljanja pristalica grupe „Pravda za Davida“ u Banjaluci, Dodik kaže da je taj pokret u pravu u delu koji se tiče insistiranja na tome da se utvrdi istina o stradanju Davida Dragičevića.

„Na to može jedino da odgovori tužilaštvo, i posle toga sud. Sve izvan toga, a tiče se političkih stavova i ocena, nasrtaja na institucije i pojedince je neprihvatljivo. I dobiće svoj politički odgovor“, rekao je Dodik.

Taj politički odgovor je, objašnjava, novi zakon i ukidanje tužilaštva koje je, kako kaže, pod upravom međunarodnog faktora i formiranje nekog novog.

„Očigledno postoji sprega. U tužilaštvu odugovlače i neće da rade svoj posao kako bi se napravila atmosfera navodne odgovornosti izvršne vlasti za taj slučaj“, kaže Dodik i objašnjava da izvršna vlast u RS ne imenuje tužioce ni sudije, već da to radi Sarajevo.

Govoreći o protestima u Beogradu, Dodik kaže da je aktuelna vlast predvođena Aleksandrom Vučićem zatekla beznadežnu situaciju, zemlju pred bankrotom, a da sad oni koji su je doveli u tu poziciju odjednom okupljaju narod i nude se kao alternativa.

„Uvek u Beogradu, kao i u Banjaluci, možete naći nekoliko hiljada ljudi koji su nezadovoljni. A ti bi bili nezadovoljni gde god živeli. Srbija ima demokratske izbore, pa ti nezadovoljni neka se za njih pripreme“, rekao je on.

Upitan da li sugeriše da su protesti u Banjaluci i Beogradu u nekoj vezi, Dodik odgovara: „Očigledno“.

„Ovde izuzimam porodicu Dragičević. Razumem povređenost Davora Dragičevića i dok traga za istinom, ima moju podršku. Kad uđe u politiku, a nije nepoznato da su se oko njega političari okupili, onda imamo problem. Naravno da strani faktor ima uticaj“, kaže on.

politika.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *