Ovjerene kandidature za izbor gradonačelnika i načelnika

Politika

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila kandidature predloženih kandidata političkih subjekata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnike i načelnike devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji će biti održani 17. februara.

Za gradonačelnika Doboja kandidat SDS-a je Nebojša Šainović, a kandidat političkog subjekta Spas nezavisnih lista Doboj biće Slobodan Dević.

CIK je ovjerio kandidaturu za gradonačelnika Trebinja Mirka Đurića iz SNSD-a, te Saše Berjana iz političkog subjekta Trebinje zaslužuje bolje.

Ovjerene su i kandidature Nebojše Karaća iz SNSD-a i Nikole Stojakovića iz SP-a za načelnika opštine Ribnik.

SNSD će imati svoje kandidate i za načelnika Drvara Dušicu Runić i Bosanskog Grahova Uroša Makića.

Za izbor načelnika Bužima ovjerena je kandidatura Mersudina Nanića iz SDA, a Domaljevac-Šamca Stjepana Piljića iz HDZ-a BiH.

Na listi za izbor načelnika Bosanskog Petrovca biće kandidati SDP-a BiH Ermin Hajder, SDA Senada Mehdin, SNSD-a Emina Mešić te DF-a Rusmir Mujadžić.

Kandidati za načelnika Kaknja su Eldin Mioč iz SDP-a, Ivica Petrović iz HDZ-a BiH te Aldin Šljivo iz SDA.

CIK je ranije ovjerio kandidature nezavisnih kandidata za prijevremene izbore za gradonačelnika Trebinja, odnosno Doboja, te načelnike Bužima, Domaljevac-Šamca, Bosanskog Petrovca, Drvara, Ribnika, Bosanskog Grahova i Kaknja.

Za izbor gradonačelnika Doboja ovjerena je kandidatura šest nezavisnih kandidata Igora Jovanovića, Borisa Jerinića, Slađana Starčevića, Vladimira Markovića, Gorana Simića, te Milovana Dujakovića.

Nezavisni kandidati učestvovaće i u izboru za načelnika Bužima, i to Nedžad Kudelić i Izudin Bosnić, Bosanskog Petrovca Branko Despot i Dejan Prošić, Drvara Darko Kajtez, Bosanskog Grahova Milorad Gligić i Kaknja Hamza Begić.

CIK je raspisao prijevremene izbore za gradonačelnike Trebinja i Doboja, te načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca/Šamca, Drvara i Kaknja nakon što su čelni ljudi ovih gradova/opština na posljednjim opštim izborima u BiH osvojili mandate na drugim nivoima vlasti.

Prijevremeni izbori za opštinu Ribnik raspisani su jer je načelnik ove opštine Radenko Banjac opozvan na referendumu održanom 21. oktobra.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *