Cvijanović: Džaferović i Komšić blokiraju evropski put BiH!

Politika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović optužila je članove Predsjedništa BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da su blokirali sve procese na evropskom putu i tako predodredili BiH za još jedan neuspjeh.

– Da poštuju zakone i procedure ne bi blokirali primjenu izbornih rezultata, sprovedenih na osnovu Ustava i zakona, niti imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u propisanom roku, rekla je Cvijanović.

Ona ističe da su Džaferović i Komšić svjesno blokirali sve procese, nastojeći da u Savjetu ministara zadrže svog predsjedavajućeg i ministre iz Republike Srpske čije su partije gubitnici na proteklim izborima.

– Osim toga, oni na sastancima sa EU predstavnicima uporno delegiraju pitanje aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) kao preduslov za kretanje ka EU, a oni im to ne potvrđuju jer to i nije uslov. Neki visoki funkcioneri EU su im čak i rekli da to i nije pitanje za njih i da ga bespotrebno delegiraju, navela je Cvijanovićeva.

Džaferović je uoči sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj će se razmatrati prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH, rekao da je zasjedanje ministara BiH u skladu s davno utvrđenom politikom, kao i da je imenovanje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH može posmatrati na tragu poštivanja odluka utvrđene politike.

– Nije riječ o uslovljavanju, već da se poštuje zakon i već utvrđena politika. Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja usvojenih zakonom, odlukama Predsjedništva i ovom strategijom, rekao je Džaferović i upitao:

– Kako ćete dati mandat nekome ko unaprijed izjavljuje da neće da poštuje zakone i da BiH neće da pristupi MAP-u?!

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *