Izvršni komitet SNSD usvojio 19 zaključaka

Politika

Izvršni komitet SNSD potvrđuje svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH. Očekujemo da u skladu sa mehanizmom koordinacije nadležne institucije u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije.

 

Tako glasi prvi od ukupno 19 zaključaka koje je Izvršni komitet SNSD usvojio juče kasno popodne, a danas ih je objelodanio portparol SNSD Radovan Kovačević.

 

Komitet konstatuje da je EU bila veoma korektna u ponudi i očekivanju koje je postavila pred BiH, po pitanju nastavka evropskih integracija i dobijanja kandidatskog statusa. Stav Izvršnog komiteta SNSD je da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka.

 

-Izvršni komitet razumije da su implementacija izbornih rezultata, izbor novih organa vlasti i dostavljanje odgovora na Upitnik EU, prioriteti u procesu evropskih integracija. SNSD ostaje opredijeljen za evropske integracije, s tim da zbog EU puta BiH nije spreman da žtrtvuje institucionalne i državne interese Republike Srpske – navodi se u trećem i čertvtom zaključku.

 

Izvršni komitet poziva sve parlamentarne političke stranke iz RS na nivou BiH da zajedno na principima osnovnih nacionalnih interesa RS i jedinstveno odbace i osude napade SDA na RS, a sve u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku povodom najave da će SDA uputiti zahtjev za ukidanje imena Srpske.

 

-Izvršni komitet predlaže strankama iz RS u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH – navodi se u jednom od zaključaka.

 

Takođe, IK SNSD oštro osuđuje kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, a posebno one u kojima navode da se u Republici Srpskoj provodi “apartrhejd” i diskriminacija.

 

-Krajnje je neprimjereno da o tzv. aparthejdu govore oni koji u 21. vijeku imaju dvije škole pod jednim krovom, oni koji nisu omogućili povratak srpskog stanovništva, a onima koji su se vratili nisu omogućili život dostojan čovjeku. Srbi su danas u FBiH građani drugog reda, bez prava na imovinu, jezik i kulturu. Nisu omogućili ni da Srbi, u skladu sa Ustavom, budu zastupljeni u organima vlasti – navodi SNSD.

 

Osmim zaključkom IK SNSD zadužuju stranačka tijela da pripreme detaljnu analizu stanja i položaja srpske zajednice u FBiH, gdje je “evidentno sistemsko vođenje politike protiv Srba”.

 

-Podržavamo izmjenu izbornog zakona kojim bi bilo omogućeno provođenje fer i demokratskih izbora, bez uplitanja sa strane, ali i kojim će se odbaciti mogućnost da jedan narod bira predstavnike drugom narodu. Izvršni komitet smatra apsolutno neprihvatljivim pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa MAP – om i NATO integracijama i insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština RS i osuđuje svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja pomenute rezolucije od svih predstavnika Srpske – navodi se u zaključcima.

 

Između ostalog, Izvršni komitet je saopštio da razmije da put ka EU ne podrazumijeva put ka NATO i pozdravlja takav jasno iznesen stav zvaničnika EU.

 

-SNSD neće ulaziti u programske koalicije za nivo zajeničkih organa BiH. SNSD će sa svojim koalicionim partnerima učestvovati u vlasti BiH kao izborni pobjednik u RS, i to na principima izvornog Dejtona i evropskih integracija – navode u 12. zaključku.

 

Takođe, IK SNSD će, ukoliko se nastave napadi na Republiku Srpsklu, tražiti od izabranih i imenovanih predstravnika u RS i zajedničkim organima BiH, da pristupe izradi zakonskih rješenja kojima bi se van snage stavile sve ranije odluke kojima su usvajani zakoni i drugi akti, a koji su u suprotnosti sa izvornim Dejtonskim sporazumom.

-Najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira koji su masovno kršili Dejtonski mirovni sporazum, njegov Aneks 4 Ustav BiH, manipulišući prividnim konsenzusom koji su nametale da bi se provodile reforme u BiH. Republika Srpska zbog toga trpi nesagledivu štetu na ekonomskom i opštedruštvenom planu – tvrdi IK SNSD.

 

Ovaj stranački organ predlaže Vladi i Narodnoj skupštini RS da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje tog Aneksa kod ostalih potpisnica – Srbije, Hrvatske, zajedničkih organa BiH i Federacije, kako bi na taj način prestala s radom institucija visokog predstavnika.

 

-IK smatra da je ključno za povratak povjerenje u Ustavni sud BiH da se iz tog suda odstrane strane sudije i da se na adekvatan način zamijene sudijama, državljanima BiH. IK SNSD još jednom naglašava da ostaje privržen Ustavu BiH potpisanom od strane tri naroda u Parizu 14. decembra 1995. godine. IK će odlučiti kada će preporučiti da institucije Republike Srpske pristupe povlačenju ranije datih saglasnosti za sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i sistema jedinstvenog indirektnog oporezivanja – neki su od zaključaka.

 

Kako je saopšteno, IK SNSD neće podržati bilo kakvu političku ili teritiorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni status Srpske. Takođe, ovaj strančki organ će predložiti Predsjedništvu i Glavnom odboru SNSD da pokrene inicijativu za novi Ustav Republike Srpske.

 

Na konferenciji za novinare, Radovan Kovačević je komentarisao izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka za Srpskainfo, koji je rekao da Spoljnopolitička strategija BiH do 2023. predviđa samo partnerski odnos sa NATO u kojem je najviša tačka saradnje Akcioni plan za članstvo MAP.

 

-Mi smo još prošle godine, kada je u Predsjedništvu BiH usvajana Strategija spoljne politike BiH, govorili da je ona za RS nedopustiva jer podrazumijeva dalje kretanje ka MAP i ka NATO. Tada smo od opozicije u RS, koja je bila vlast na nivou BiH, čuli da to nije tačno. Onda smo nedavno i od Majka Pompea, državnog sekratara SAD, čuli da BiH mora da krene dalje ka NATO jer to stoji u Strategiji spoljne politike. Dakle, RS je usvojila Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti RS i insistiramo od svih predstavnika bilo gdje da se toga pridržavaju. Gdje god mi budemo mogli da utičemo, BiH neće ići ka NATO sve dok je na snazi Rezolucija Narodne skupštine. Pozivamo gospodina Crnatka i sve predstavnike opozicije iz RS da stanu na stranu naroda, stranu Republike Srpske – rekao je Kovačević.

 

Na pitanje novinara zašto u zaključcima IK SNSD nema tema od ekonomskog i socijalnog značaja za građane, za njihov životni standard, Kovačević je rekao da – nije baš tako.

 

-Kada kažemo da želimo da što prije implementiramo izborne rezultate i počenemo da se bavimo životnim pitanjima građana, mi i te kako vodimo računa o životu građana. Posao vlasti jeste briga o životu svih građana u BiH – kaže portparol SNSD.

 

On kaže da je i dalje stav SNSD da se u Krivičnom zakoniku RS ugrade kazne za sve predstavnike Srpske na nivou BiH koji se ne budu pridržavali zvaničnih stavova institucija RS.

 

-Mogu samo reći da je to u proceduri, da se nadležna lica u Ministarstvu pravde trenutno bave načinom na koji će to biti pravno regulisano. Ranije smo rekli da to nećemo raditi do izbora jer nismo željeli da se to protumači kao neki lov na vještice, na ljude iz opozicije. Ne. Doživljamo BiH kao državnu zajednicu i smatramo da predstavnici RS idu kao predstavnici države RS u državnu zajednicu BiH, da tamo zastupaju stavove RS. Od njih očekujemo da se pridržavaju onoga što su usvojile institucije Srpske – kaže Kovačević.

 

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku još nije definisano da li će iduće sedmice biti održan bilo kakav sastavak na temu imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Na pitanje koja ministarstva će pripasti SNSD u novom Savjetu ministara BiH, Kovačević je odgovorio: „Nismo o tome još razmišljali“.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *