Lagumdžija: Nismo se izjašnjavali za koaliciju sa SDA ili protiv nje

Politika

Član Glavnog odbora SDP-a Zlatko Lagumdžija odlučio je progovoriti u javnosti o detaljima jučerašnjeg zasjedanja ovog partijskog organa te odlukama koje su donesene nakon burnih rasprava.

 

– Da li je bivši predsjednik SDP-a glasao za koaliciju sa SDA?, glasilo je neodgovoreno pitanje postavljeno na sinoćnjoj presici aktuelnom predsjedniku nakon sjednice Glavnog Odbora SDP, navodi Lagumdžija na svom Fejsbuk profilu te odgovara: “Time je stavljena tačka na ‘I’ sa manipulacijama i lažima tajno emitovanim tokom same sjednice od strane učesnika koji su nas doveli u nestatutarno stanje gubitničke i rasturene stranke kako bi prekrili svoju odgovornost za gubitak izbora i katastrofalno stanje u kojem smo se našli.”

 

– U javnost je otišla poruka da smo se sinoć izjašnjavali ko je za, a ko protiv koalicije sa SDA – rekao je bivši predsjednik SDP-a. On ističe da lično nije glasao za koaliciju sa SDA.

 

– Integralni tekst moje diskusije se može pročitati (OVDJE) pa se tako uvjeriti šta sam govorio i predlagao. Ovim dajem ovlaštenje svakom članu SDP-a ili mediju da iz predsjedništva SDP-a traži i dobije integralni video snimak mog obraćanja i replike koju sam imao na besprizorne laži ‘propalih studenata iz rasadnika mojih kadrovskih grešaka’. Osim toga, pored mene, niko nije glasao za koaliciju sa SDA jer se o tome nije ni glasalo. Od imenom i prezimenom prozvanih 146 članova GO, ‘za opoziciju’ je glasalo 61, a ‘za pregovore’ 31 član – rekao je Lagumdžija.

 

On dalje, u svom istupu u javnosti, ističe da je glas “za opoziciju” vrlo precizan, mada je, kako kaže, ostalo neodgovoreno da li su A-SDA ili PDA etnonacionalne stranke sa kojima SDP neće u koaliciju.

 

– Glas ‘za pregovore’ je podrazumijevao hitno formaliziranje Bh. bloka ili odgovor na ponudu lidera DF-a po kojem bi se došlo do ujedinjenja svih lijevo orijentisanih stranaka koje žele da se konačno ujedinimo u jednu partiju kao što smo to uradili prije četiri godine kao SDP i USD. Na toj platformi, kao jasno definisana i profilisana ‘četvrta strana’, otvorili bi se pregovori sa tri pobjedničke stranke, ali ovaj put sa svojim programom na pregovaračkom stolu. Tek nakon pregovora bi se Glavni odbor odredio da li se ide u koaliciju ili u opoziciju. Ja sam jedan od 31. člana GO koji se pridružio jedinoj izbornoj pobjedničkoj kantonalnoj organizaciji koja nije tražila da se donese odluka o koaliciji već o ujedinjenju ljevice i otvaranju pregovora na ovim principima – poručio je Zlatko Lagumdžija.

 

Lagumdžija smatra da su, kako ih je nazvao, beskrupulozni manipulatori tokom sjednice ‘svojom kanalizacijom progurali lažnu vijest’.

 

– Lažna vijest je bila da sam kao tačku dnevnog reda tražio smjenu “mladih lavova u ime Izetbegovića i Komšića’ tj. rukovodstva GO koja je dobila 18 glasova. Time su pokušali neutralisati moj jasan prijedlog da se smjene tri konkretna lika što se može vidjeti iz mog izlaganja. Prihvatio sam prijedlog predsjednika da se o tome ne glasa i da se izjasnimo o tome na narednoj sjednici GO kada se konačno bude razgovaralo o analizi izbora (???) i finansijskom stanju u SDP-u. Smatrao sam da poslije projektovanog uličarskog Nikšićevog skandala i bruke koja je proizvedena, nema svrhe izjašnjavati se ni o jednoj drugoj dilemi osim ‘za opoziciju’ ili ‘za pregovore’ – mišljenja je.

 

U svom izlaganju Lagumdžija podsjeća da je tuzlanski ogranak SDP-a odbio ponudu da oni sami idu u kantonalne pregovore sa svim strankama ukoliko se to ne čini za čitavu državu.

 

– S pravom su smatrali da, iako su jedina pobjednička SDP organizacija, njihov stav nije da smo mi kantonalnotvorna ili privatnotvorna već državotvorna partija. Na žalost, tako misli prevelik broj dobro organizovanih i besprizornih gubitnika. Ali to je posebna tema – zaključio je Lagumdžija.

 

Podsjećanja radi, Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanja donio je konačnu odlukuo tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH, piše Klix.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *