Parlament usvojio osam nacrta zakona

Politika

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas osam nacrta zakona, te budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2019. godinu i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Srpske o radu za 2017. godinu.

 

Poslanici su u okviru “Dana za glasanje” u nastavku 2. redovne sjednice parlamenta Srpske usvojili Nacrt zakona o radio-amaterizmu u RS, Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede RS, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu.

 

Pored toga, usvojen je i Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena RS za period 2018-2022. godine, čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.

 

Obrazlažući nacrt ove strategije, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva RS Zoran Savić kazao je da je njen cilj da olakša i unaprijedi poslovanje preduzetnica i pojača njihovu ulogu i značaj u društvu.

Savić je istakao da donošenje ovog dokumenta ukazuje na jasnu opredijeljenost u Srpskoj da se obezbijedi podrška ženama preduzetnicima i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u RS, kao i smanjenje određenih prepreka sa kojima se susreću vlasnici privrednih subjekata ili žene koje njima upravljaju.

 

Za realizaciju ove strategije planirano je 4,5 miliona KM, a sredstva će, prije svega, biti obezbijeđena iz kredita Investiciono-razvojne banke Srpske, ali i iz republičkog budžeta i budžeta lokalnih zajednica, te donatorskih sredstava.

 

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je na kraju današnjeg zasjedanja parlamenta kazao da će poslanici biti naknadno obaviješteni o terminu nastavka 2. redovne sjednice. Na usvojenom dnevnom redu nalazi se još deset tačaka o kojima poslanici trebaju raspravljati.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *