Čović prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojen život

Politika

Nakon što je postao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, odnosno član Kolegijuma ovog doma, lider HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se Službi za zajedničke poslove zahtjevom za naknadu troškova za odvojen život i smještaj.

 

Kako je potvrđeno, Čović je, kada je riječ o delegatima iz Doma naroda, prvi podnio ovakav zahtjev. Učinio je to nepunu sedmicu nakon konstituisanja Doma naroda Parlamenta BiH.

 

Kada je riječ o troškovima za odvojeni život, Čoviću bi trebalo pripasti oko 270 KM, s obzirom na udaljenost prebivališta od mjesta rada. On je u svom zahtjevu naveo da ta udaljenost iznosi 130 kilometara, a riječ je o relaciji Mostar – Sarajevo.

 

Inače, pravo na ovu naknadu imaju svi poslanici u Predstavničkom domu, kao i delegati u Domu naroda koji žive i rade van mjesta prebivališta njihove porodice, a koje je udaljeno 50 ili više kilometara. Takođe, njima, a samim time i Čoviću pripada 500 KM mjesečno za troškove smještaja.

 

Takođe, imaju pravo i na naknadu za prevoz kako bi posjetili svoje porodice i to četiri puta mjesečno. Visina ove naknade zavisi od udaljenosti mjesta njihovog stanovanja do mjesta u kojem im žive porodice.

 

Treba napomenuti da mjesečna neto plata člana Kolegijuma Doma naroda iznosi oko 4.500 KM. Uz topli obrok i odgovarajuće naknade svaki delegat dodatno inkasira oko 1.000 KM.

 

Takođe, Čović je podnio i zahtjev za izdavanje bloka za reprezentaciju, što ga sljeduje kao prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *