Stanivuković: Broj zaposlenih u javnom sektoru bi potopio pola evropskih zemalja

Politika

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Slavica Lukić, rekla je danas u Narodnoj skupštini da se Nacrtom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi do 30. juna 2021. godine produžava rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokanim samoupravama.

 

Obrazlažući ovaj nacrt pred poslanicima, Lukićeva je navela da je Savez opština i gradova Republike Srpske predložio da se rok za primjenu kriterijuma za utvrđivanje maksimalnog broja zaposlenh u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi produži zbog nemogućnosti usklađivanja broja zaposlenih u zakonom propisanom roku.

 

Protiv ovog prolongiranja je, između ostalih, bio i narodni poslanik Draško Stanivuković, koji je rekao da se ne može stalno odgađati smanjenje radnika u lokalnim zajednicama i čekati naradne izbore kako bi se to iskoristilo.

 

– Nađite mi argument dostojan narodnog poslanika da podržim ovo odglaganje? Zašto bismo ovo prolongirali, red i zakon se moraju znati – rekao je on.

 

Na pitanje poslanice Dušice Šolaje, da li on podržava da se iz svake lokalne zajednice sada otpuste ljudi zaposleni , Stanivuković je rekao da ne podržava, te naglašava da se za to do sada trebao naći rješenje.

 

– Nisam za da se otpuste radnici, već da se čovjek koji je zapošlen o lokalnoj zajednici kao višak, bude zaposlen u relanom sktoru. Naša aparat u Srpskoj je na 75. 000 zaposlnih ljudi. To bi potopilo pola evropskh zemalja i prema tome, jednom se moramo uhvatiti u koštac sa tim, a ne odugovlačiti – rekao je Stanivuković, naglašavajući da u najvećem gradu Srpske nema prave industrijske zone, koja zapošljava 300 radnika, dok se gradski budžet za plate samo povećava.

 

Na kritike da je i PDP zapošljavao radnike u Trebinju Stanivuković dodaje da treba prestati prebacivati odgovornosti.

 

– Evo mi smo krivi i najgori, eto, PDP je najgori, ajde da sve popravimo zajedno. Od 2016. godine, kada je ovo predloženo, imali smo skoro tri godine da to riješimo, a ništa nije urađeno. Šta me briga ko je koja stranka, neka nema nijednog političara neka žive građani. Višak zapošlenih uraušavaju RS jer sve dajemo na zaposlane, ali ništa na proizvodnju – rekao je on.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *