Švarc-Šiling: Nisu dali da smijenim Dodika

Politika

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling rekao je u subotu naveče da je tokom mandata namjeravao djelovati kada je riječ o poziciji Milorada Dodika, ali da ipak Amerikanci u tom trenutku nisu bili za to.

 

“Dodik je 2007. godine imao jako ružan izborni govor, na kojem je istakao kako će napraviti referendum. Amerikanci su mi rekli, da trebam odmah djelovati. Odlučio sam ga nazvati i reći mu da se to ne smije više dogoditi, jer sam mu rekao da ću reagovati, ako ne bude korektan. On je do samih izbora bio fer. Kada je nakon kampanje nastavio s onim što je počeo, ja sam rekao da ću uraditi nešto po tom pitanju. Na to su Rusi protestovali.

 

Amerikanci su čekali zeleno svjetlo iz Vašingtona, onda su ostali rekli da će i oni čekati, jer i Amerikanci čekaju. Nakon nekoliko dana Amerikanac je rekao da nije dobio zeleno svjetlo od svojih. A to se promijenilo jer je već otvoren ‘front na Kosovu’, pa da ne bi bilo i pitanje Bosne i Hercegovine upleteno. Ali ako se to bude koristilo kao argument i ako se sada ne bi djelovalo, onda nam je ovaj voz prošao”, kazao je Šiling za Face TV, prenosi NAP.

 

Dodao je da je sve tada rekao Dodiku, ali da odluka da Dodik bude smijenjen, ipak nije donesena.

 

“Ja, kao visoki predstavnik, sam htio da ga smijenim, ali Amerikanci ga nisu dali. Upravo zbog toga mi nije produžen mandat, jer su znali da ću uraditi nešto, da ih neću slušati. Zbog toga su me se željeli da me se riješe”, rekao je Šiling govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku.

 

Na pitanje da li Bosni i Herecegovini opet prijeti rat i da li je zabrinut za stanje u BiH, Šiling je rekao: “Istinu sam uvijek govorio, zbog toga sam poželio da pitanja rata postavljam u politici”, prenosi nap.

 

“Jednom sam pisao da postoje priče da će postojati princip nemijenjanja granica iz etničkih granica, o čemu se upravo govori u Srbiji i Kosovu, onda sam čuo o tome u Evropskoj uniji. Gospodin Vučić je bio pri tome. Onda su u Briselu rekli, da je to uredu, ako se uspiju dogovoriti, što je potvrdila i Mogerini.

 

Ako smo zaboravili ono šta je značio ostatak, ljudi se plaše da ostanu u nekom dijelu. Međunarodna zajednica u tome biva ona koja je na to pristala. Meni su rekli da se priča da Tramp i Putin, možda imaju dogovor, kao ja ću malo Srbe preuzeti, a ti se možeš pružiti prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i to bi kao bilo rješenje. Pomislio sam da Amerikanci više ne znaju kako da upravljaju”, zaključio je on.

 

On je istakao da Angela Merkel sada ima dovoljno iskustva, da vidi da se Balkan ne smije zanemariti.

 

“Mi svakog dana pričamo o evropeizaciji pojedinih dijelova Evrope. Vodili smo pregovore, šta znači biti član Evropske unije. Ipak ona kada je počela, o takvim stvarima, nije mnogo brinula. Tražio sam od nje podršku, kao njemačkom kandidatu za viskog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Tada me je podržala, a takav brz potez je bio potreban. Dakle, ohrabrila me je”, kazao je Šiling, govoreći o stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

1 thought on “Švarc-Šiling: Nisu dali da smijenim Dodika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *