Marković: Političari, pokažite poštenje i usvojite zakon o porijeklu imovine

Politika

Ako su političari spremni da izglasaju zakon o ispitivanju porijekla imovine, na osnovu kojeg se može preispitati i imovina svakog od njih, to je znak da imamo političare koji su svoju imovinu stekli na zakonit način i ne plaše se nikakve provjere.

 

Govori ovo za Srpskainfo profesorka krivičnog prava na Pravnom fakultetu banjalučkog Univerziteta i narodna poslanica SDS, Ivanka Marković. Ona se nalazi na čelu pravnog tima Srpske demokratske stranke koji će raditi na izradi zakona o porijeklu imovine.

 

SDS je i prije predlagao uvođenje zakona o ispitivanju porijekla imovine. U čemu je razlika između novog ili onog prošlog prijedloga?

 

Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine koji je predložio SDS je skinut sa dnevnog reda sjednice 2013. S obzirom na to da je od tada prošlo šest godina i da su se desile određene promjene pravne regulative u ovoj oblasti, ne samo na međunarodnom nivou već i u regionu, logično je da i taj tekst zakona pretrpi određene izmjene. O pojedinostima je još rano govoriti, ali će javnost o svemu biti blagovremeno obaviještena.

 

Ko će dokazivati način na koji je stečena imovina?

 

Poreska uprava će utvrditi postojanje nesrazmjera između prijavljene i faktičke imovine pojedinca, a na njemu će biti teret dokazivanja da je imovinu stekao na zakonit način. Mislim da to ne bi trebalo biti problematično, jer sva primanja idu preko računa. Poreska uprava može svakog trenutka da provjeri moja primanja. Ukoliko želi da ispita porijeklo imovine, naprosto će uporediti moja primanja za posljednjih 15 godina i imovu koju sam stekla. Ukoliko bude bilo nejasnoća, na meni je obaveza da dostavim dokaze da sam imovinu stekla na zakonit način. Pritom, Poreska uprava ima obavezu da obavijesti Tužilaštvo o svim slučajevima u kojima postoji sumnja u zakoniti način sticanja imovine.

 

Mislite li da će sada postojati volja svih da se ovaj prijedlog usvoji?

 

Kada su u pitanju druge stranke, nisam još uvijek sigurna da postoji stvarna volja da se podrži donošenje ovog zakona. Međutim, ohrabruje činjenica da je i ispred skupštinske većine uložen amandman na program rada kojim je predloženo da se u četvrtom kvartalu na dnevnom redu nađe i zakon o ispitivanju porijekla imovine. Ostaje nam samo da čekamo i vidimo da li će ovaj put zaista biti dovoljno političke volje da se ovaj zakon i usvoji.

 

Šta može biti najveća prepreka?

 

Najveća prepreka u provođenju bilo kojeg zakona, pa i ovog, ako bude usvojen, prema mom mišljenju, jeste nespremnost nadležnih institucija da odgovore zadacima koji se pred njih postavljaju. Razlozi takve nespremnosti su različiti, ali najvažniji jeste u političkoj volji.

 

Šta bi Republika Srpska dobila usvajanjem zakona o ispitivanju porijekla imovine?

 

Zakon o ispitivanju porijekla imovine bi omogućio da se konačno utvrdi da li je neko svoju imovinu stekao na zakonit ili nezakonit način. Nezakonito stečena imovina bi bila prenesena u vlasništvo Republike Srpske, koja je zapravo i oštećena takvim radnjama, a Tužilaštvo bi moralo pokrenuti postupak u kojem bi se utvrđivalo postojanje krivične odgovornosti. Međutim, ne treba zanemariti ni politički efekat jednog takvog zakona.

 

Kritike na prošli prijedlog su bile da je on neustavan. Da li se plašite ovakvih komentara ponovo?

 

Takve kritike su u službi onih koji ne žele da se ovakav zakon donese. Naime, sam Ustav Republike Srpske predviđa mogućnost da se zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe imaju povratno dejstvo, ako to zahtijeva opšti interes utvrđen u postupku njegovog donošenja. Mislim da u ovom trenutku postojanje opšteg interesa kada je u pitanju ovaj zakon uopšte nije upitno. I to ne bi bio prvi slučaj da NSRS donese neki zakon čije odredbe imaju povratno dejstvo. Nadam se da će skupštinska većina i kod donošenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine postupiti na isti način i da neće dovoditi u pitanje postojanje opšteg interesa za povratno dejstvo nekih njegovih odredbi.

 

Na koji način ispitivati porijeko imovine?

 

Porijeklo imovine najlakše je ispitivati putem Poreske uprave, koja će utvrditi razliku između prijavljene imovine i na nju plaćenog poreza i imovine kojom pojedinac faktički raspolaže. Pri tome treba reći da se ovaj zakon ne odnosi samo na funkcionere, već i na sve one građane koji posjeduju imovinu preko određenog cenzusa, a postoji sumnja da tu imovinu nisu stekli na zakonit način. Sličan način ispitivanja porijekla imovine predvidela je i Srbija.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *