SDS najavio prekršajne prijave protiv odgovornih u Vladi RS

Politika

SDS je ušao u proces konsolidacije i od prvog februara počinju unutarstranački izbori koji će trajati do kraja maja, kada će na izbornoj Skupštini SDS-a biti izabrano novo rukovodstvo stranke, rečeno je danas u Istočnom Sarajevu na sjednici Glavnog odbora SDS-a.

Prije sjednice Glavnog odbora, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica sastao se sa načelnicima i gradonačenicima iz reda te stranke i, kako kaže, ostao frapiran informacijama o odnosu Vlade Republike Srpske prema lokalnim zajednicama u kojima je SDS na vlasti.

“Vlada Srpske ne ispunjava zakonske obaveze kada je u pitanju isplata naknada za koncesije, naknada za korišćenje šume, a kasne i tri tranše grantova za nerazvijene i izuzetno nerazvijene lokalne zajednice u Srpskoj. Najnovija reforma iz oblasti zdravstvenog osiguranja, kojom je predviđeno da sve obaveze Domova zdravlja pređu na teret lokalnih zajednica, imaće katastrofalne posledice”, smatra predsjednik SDS i pita da li je i to reforma koju Vladi Srpske diktira MMF.

“Ministar finasija uporno negira da je na zahtjev MMF-a smanjio plate budžetskim korisnicima. Pitam ga ako nije tražio MMF, ko je onda to tražio i čija je to ideja? Zašto Vlada to uopšte radi?”

Govedarica dodaje da je situaciju dodatno pogoršala izjava predsjednika Republike Srpske o solidarnosti.

“To je sramna izjava. Kako može reći tako nešto kada se iz budžeta Republike Srpske samo za potrebe predsjednika odvaja skoro 11 miliona maraka. Dok se budžetu za narednu godinu smanjuju sredstava za plate radnicima, za predsjednika se povećava budžet za skoro milion”, podsjeća Govedarica.

Glavni odbor SDS-a razmatrao je i informaciju o donošenju budžeta Srpske i svih pratećih akata. Tvrde da je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti Republike Srpske, koji jasno definiše da se budžet ne može donijeti bez izjave o fiskalnoj odgovornosti koju moraju potpisati članovi Vlade koji učestvuju u donošenju budžeta i kojom prihvataju materijalnu i krivičnu odgovornost. Nije formiran ni Savjet za fiskalnu odgovornost, koji mora dati mišljenje na prijedlog budžeta.

“SDS će u skladu sa Zakonom o fiskaloj odgovornosti podnijeti prekršajne prijave. To moramo uraditi kako bi odbranili legitimitet Narodne skupštine i kako bi zaštitili Narodnu skupštinu od takve vrste nesilja koju provodi Vlada Republike Srpske”, ističe predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Glavni odbor SDS-a podsjeća da nije ispoštovana ni zakonska obaveza po kojoj Vlada mora do 15. novembra da dostavi nacrt, a do 15. decembra prijedlog budžeta za nerednu godinu. Imajuću u vidu da je prekršen niz zakona, SDS će Ustavnom sudu Republike Srpske uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti usvojenog budžeta.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *