Višković: Srpska će nastaviti da proslavlja 9. januar

Politika

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da će RS naći načina da “ispoštuje” odluku Ustavnog Suda BiH o ukidanju Dana RS, ali da će RS nastaviti da proslavlja 9. januar.

 

Višković je rekao da je tajming ove odluke sračunat s namjerom da se poremete odluke i poslovi u interesu građana BiH, a da ćemo se umjesto toga narednih mjeseci baviti politizacijom.

 

“Izgleda sad treba da se zabavljamo ovim stvarima par mjeseci a ne da rješavamo pitanja u interesu svih građana BiH. Izgleda je jedino RS stalo do BiH a svi oni koji se zaklinju u BiH čine sve da te BiH nestane”, rekao je Višković.

 

Ocijenio je da ova odluka nije pravna nego politička i da je u ženevskim i njujorškim principama koji su prethodili formiranju Ustavnog suda BiH bilo priznato pravo postojanja RS.

 

“Ustavni sud se u ovoj odluci poziva na članove Ustava o diskriminaciji i slobodi izbora, a kad se pokrene apelacija za 1. mart onda je to legalan datum. Kakva je razlika između 1. marta i 9. januara. Da li su svi u RS bili za 1. mart? Mi ne priznajemo taj datum ali ne osporavamo drugima da ga slave”, rekao je Višković, i dodao da se radi o dvostrukim aršinima Suda u kojem se odluke donose preglasavanjem od strane stranaca.

 

Naglasio je da je ovo ozbiljan atak na RS, jer se u proteklom periodu išlo s ukidanjem himne, grba, pa bezuspješno zastave, a da je ostalo ukidanje imena i Dana Republike.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *