Bjelica: Političko Sarajevo nameće bošnjačku volju

Politika

Potpredsjednik SDS Milovan Bjelica ocijenio da se nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, stiče utisak da političko Sarajevo želi da nametne bošnjačku političku volju.

 

Bjelica je istakao da saradnja sa političkim Sarajevom sa svakom ovakvom nametnutom odlukom institucija, koje su i same nametnute, postaje mnogo teža i neizvjesnija.

 

– Kada vidimo da Bakir Izetbegović izražava namjeru da napadne samo ime Republike Srpske, onda nije čudo što lakeji te politike, koji sjede u tom nazovi sudu, ponovo udaraju na njen rođendan – ocijenio je Bjelica u pisanoj izjavi.

 

On smatra da ovakvim napadima i presudama signalizira drugima da pokažu svoj patriotizam i odanost bošnjaštvu tako što će nasrtati na slobodu trgovine i imovinu onih koji imaju drugačije stavove.

 

Bjelica je podsjetio da je ranije bilo nasrtaja na samostalnost obrazovnog sistema Republike Srpske u vezi sa akreditacijama za univerzitete.

 

– Ukoliko sve ovo imamo u vidu, mislim da je jasnije zašto sam zagovornik jedinstvene srpske politike u Sarajevu – objasnio je Bjelica.

 

On je dodao da se o modelima može i mora razgovarati, ali da o ključnim nacionalnim pitanjima predstavnici političkih partija iz Srpske moraju djelovati jedinstveno, te odgovornost dijeliti i snositi srazmjerno izbornim rezultatima.

 

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da se ne želi dogovor ni razgovor o zajedničkim pitanjima već nametanje bošnjačke političke volje ostalima.

 

On je istakao da će ova situacija vjerovatno odgoditi formiranje Savjeta ministara.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *