Milunović: Veće naknade za nezaposlene

Politika

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kaže da novi zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je u pripremi, za cilj ima da razdvoji one koji aktivno traže posao od onih koji su na birou samo zbog zdravstvene zaštite.

 

Dodaje da se priprema i novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, te da ova dva zakonska rješenja u proceduru moraju da idu paralelno.

 

– Kada ovi zakoni prođu, demobilisani borci će u istom obimu moći da ostvare zdravstvenu zaštitu, ali će ona biti izmještena u nadležni fond. Zavodi za zapošljavanje će imati bolji pregled lica koja stvarno traže posao – ističe Milunović za Srpskainfo.

 

Da li će biti izmjena naknade za vrijeme nezaposlenosti?

 

Plaćeni dio za vrijeme nezaposlenosti će, najverovatnije, biti podignut sa 12 na 24 mjeseca, u zavisnosti od toga koliko je lice imalo radnog staža u trenutku kada je ostalo bez posla. Takođe, želimo da podignemo i visinu naknade za vrijeme nezaposlenosti.

 

Šta je u fokusu Akcinog plana zapošljavanja u 2019?

 

On ima sedam programa, a za njegovo sprovođenje predviđeno je 16,5 miliona KM. Nastojaćemo pružiti podršku zapošljavanju raznih kategorija u društvu. Radi se o paketima ekonomske podrške, pa će, naprimjer, RVI koji se već bavi nekom djelatnošću dobiti 2.500 KM, kojima će moći da unaprijedi svoj posao.

 

Kako ovaj plan približiti nezaposlenima?

 

Tako što ćemo obavezati zavode da ih pozovu i objasne šta se nudi, jer ne koriste svi internet i ne gledaju redovno televiziju. Trenutno je nezaposleno 11.248 demobilisanih boraca.

 

Hoće li biti nešto i za pripravnike?

 

I ove godine ćemo imati program za njihovo zapošljavanja, jer znamo da mladi ne mogu da konkurišu za posao ako nisu odradili pripravnički staž. Takođe, od Srbije smo preuzeli startap program, a riječ je o podršci za mlade preduzetnike do 35 godina života. Lani je 65 osoba dobilo sredstva za formiranje malih preduzeća, a ove godine je maksimalni iznos do 50.000 KM.

 

Kako uskladiti obrazovni sistem i potrebe privrede?

 

To pokušavamo da postignemo programom dokvalifikacija, prekvalifikacija i obuka. Svjesni smo da ćemo morati da razmišljamo o dubljoj reformi našeg obrazovnog sistema, zato što je evidentno da na tržištu imamo profile za kojima privreda, odnosno i javni i privatni sektor, nemaju potrebu.

 

Ovogodišnjim budžetom predviđena je i posebna stavka za borce.

 

Borcima koji imaju 15 godina radnog staža i 65 godina starosti omogućena je naknada u iznosu minimalne penzije. Lani smo, zaključno sa decembrom, imali 226 boraca koji nisu imali 15 godina staža osiguranja, ali su sa učešćem u ratu ostvarili pravo na pomenutu naknadu. Za ovu namjenu je obezbijeđeno 1,35 miliona KM, a do kraja godine u sistemu će ih biti ukupno 479.

 

Koliko boraca u RS prima dodatak?

 

Borci koji imaju preko 60 godina starosti su na poziciji mjesečnog, a do 60 na poziciji godišnjeg boračkog dodatka. U ovoj godini 80.000 boraca će imati pravo na mjesečni, a 73.000 na godišnji borački dodatak, za šta je potrebno skoro 70 miliona KM.

 

Dokle se stiglo sa zaštitom žrtava ratne torture?

 

Ove godine je počelo sprovođenje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji smo dugo pripremali. A jedan od najgorih oblika torure je nasilje nad ženama.

 

Izmjenjen je i postupak nabavke ortopedskih pomagala za amputirce.

 

Za invalide amputirce i paraplegičare povoljno smo riješili nabavku ortopedskih pomagala. Prethodna rješenja nisu bila adekvatna i korektna, jer su ortopedske kuće koje rade ova pomagala poprilično štedile na materijalu. Pomagala su bila neadekvatna za najveći broj amputiraca. Tražili smo da sredstva koja država izdvaja za njih idu njima lično, te da oni samo sebi nabavljaju pomagala.

 

Šta predviđa nova uredba o stambenom zbrinjavanju RVI i porodica poginulih boraca?

 

Program za njihovo zbrinjavanje biće nastavljen i ove godine. Do sada je zbrinuto 8.227 porodica, za šta je izdvojeno oko 150 miliona KM. Međutim, neki se uopšte nisu prijavili za ovaj program, a bilo je i dosta zloupotreba.

 

Kakvih?

 

Čak 30 odsto ih je dobilo stan, a već je imalo krov nad glavom. Ovaj program nije naknada za poginulog člana porodice ili izgubljeni dio tijela, nego zbrinjavanje u pravom smislu te riiječi. Dakle, predviđen je za one koji nemaju krov nad glavom ili žive u neuslovnim stanovima.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *