Vigemark: Zakon o javnim nabavkama prioritet

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Bigemark i direktor USAID-a u BiH Piter Dafi pozvali su danas u Sarajevu članove Savjeta ministara u tehničkom mandatu i poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH da ubrzaju razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH.

 

“Ovo je sigurno prioritet za BiH na njenom putu ka članstvu u EU”, istakao je Vigemark.

 

On je poručio vlastima u BiH da bi i za donošenje ovog, ali i hiljade novih zakona prvo trebalo konsultovati eksperte iz EU, koji bi utvrdili usklađenost tih rješenja sa evropskom legislativom, da ne bi došlo do usvajanja zakona koji neće moći biti sprovedeni u praksi.

 

Prema njegovim riječima, takva praksa počela je u Republici Srpskoj i već daje rezultate.

 

Vigemark je pozdravio napore Agencije za javne nabavke BiH na planu obuke službenika, kao i učešće nevladinog sektora u borbi protiv korupcije.

 

On je dodao da svaki prekršaj mora biti sankcionisan ako se želi pravna država i vladavina prava.

 

Dafi je istakao da je korupcija kao računarski virus koji, kada dospije u sistem, usporava sve njegove funkcije.

 

“Korupcija u BiH usporava i negativno utiče na procedure javnih nabavki, odbija investitore i umanjuje povjerenje građana u vlast. Vrijeme je da se nešto preduzme na tom planu”, poručio je Dafi.

 

Obraćajući se učesnicima konferencije “Predstavljanje rada i posebnih projekata Agencije i ključnih partnera za unapređenje sistema javnih nabavki u BiH” i novinarima, vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin naveo je da su tri ključne riječi koje karakterišu rad Agencije: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije.

 

On je najavio da će od 2023. godine sve procedure javnih nabavki biti sprovođene elektronskim putem.

 

Prema njegovim riječima, od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki u BiH u prošloj godini procesuirano ih je samo četiri.

 

“Naša namjera je da identifikujemo i kaznimo koruptivna ponašanja s ciljem sprečavanja korupcije. BiH je odlučila da napravi iskorak na tom planu”, rekao je Salčin.

 

Rukovodilac programa u Njemačkoj agenciji za međunarodnu saradnju /GIZ/ Matijas Mele potvrdio je nastavak dugogodišnje podrške Agenciji za javne nabavke BiH.

 

On je istakao da je funkcionalan sistem javnih nabavki dobra osnova za pružanje kvalitetnih usluga u privredi, i to na zakonit i transparentan način.

 

Prema njegovim riječima, EU pridaje veliki značaja unapređenju sistema javnih nabavki, a taj primjer trebalo bi da slijedi i BiH.

 

U okviru konferencije dodijeljen je određeni broj sertifikata službenicima za javne nabavke.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *