Višković: Sa poslodavcima raditi u cilju boljeg života svih građana RS

Politika

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković rekao je u obraćanju na svečanom prijemu u Banjaluci povodom 15 godina postojanja Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske da će Vlada sa poslodavcima raditi u cilju da bude bolji život svih građana Srpske.

 

– Pri tome treba i da radnici budu zadovoljni, jer oni stvaraju dobra iz kojih se crpi ono što je potrebno državi – rekao je Višković na prijemu kojem prisustvuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, rukovodstvo UUPRS koje predvodi predsjednik Unije Dragutin Škrebić, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, sindikalci, kao i zvanice iz javnog, privrednog, društvenog, diplomatskog i političkog života Srpske, BiH i Banjaluke.

 

Višković je rekao da bi Srpska bez zalaganja privrednika i njihovih dobrih rezultata imala puno veće probleme.

 

– Rješenje svih budućih problema su zajednički cilj Vlade, poslodavaca i socijalnih partnera, jer je Srpska iznad svega – rekao je Višković.

 

On je rekao da Vlada sa poslodavcima želi da pregovara o svim važnim ciljevima.

 

– A to je da kreiramo što bolja zakonska rješenja za sve. Cilj je smanjenje opterećenja poreza i doprinosa realnom sektoru kako bi se povećale plate u toj oblasti. Cilj je da popravljamo demografsku politiku i suzbijamo odliv stanovništva iz Srpske – rekao je Višković.

 

On je ocijenio da su poslodavci korektan socijalni partner Vlade.

 

– Oni rade u interesu poslodavaca, ali i cijele Srpske. Što se tiče Vlade možemo zajedno raditi i praviti razne iskorake za sve u Srpskoj – rekao je Višković i najavio da se Srpska kreće ka tome da poreze i doprinose smanji na nivo koji je postojao prije 2008. godine.

 

Predsjednik Unije Dragutin Škrebić je rekao da ovo udruženje radi na jačanju uticaja poslodavaca i kroz socijalni dijalog.

 

– Cilj je da poslodavci budu najproaktivniji dio zajednice i da ovo bude produktivna društvena zajednica – rekao je Škrebić.

 

On je ponovio da je cilj poslodavaca i smanjenje poreza i doprinosa na nivo koji je bio prije 2008. godine, kao i rast standarda da bi se zadržali radna snaga i stanovništvo na ovim prostorima.

 

– Stojimo na raspolaganju svim partnerima u cilju da kroz socijalni dijalog postignemo društveni dogovor kako bismo odgovorili na savremene izazove koji su pred nama – rekao je Škrebić, koji je uručio priznanja onima koji su u proteklom periodu doprinijeli rastu i radu UUPRS-a – predstavnicima poslodavaca Srbije, Federacije BiH i Makedonije, kao i predstavnicima udruženja koja brinu o djeci sa autizmom i višečlaniim porodicama.

 

Iz UUPRS su još naveli da kao jedina reprezentativna organizacija poslodavaca u Srpskoj okupljaju 450 učlanjenih kompanija koje zapošljavaju više od 52.000 radnika i godišnje ostvaruju prihode veće od pet milijardi KM, iskazujući oko 250 miliona KM dobiti.

 

Iz Unije su dodali da je vrijednost ukupne imovine članica Unije 15 milijardi KM, te da zastupaju interese poslodavaca kroz socijalni dijalog sa Vladom Srpske i sindikatima, prema kome su u sedam navrata povećavali najnižu platu u Republici u ukupnom procentualnom iznosu većem od 150 odsto.

 

UUPRS i Vlada krajem 2017. godine potpisali su Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2022. godina, povećan je neoporezivi dio plate na nivo od 500 KM, riješeno je pitanje refundacije plata za trudnice i porodilje u bruto iznosu, a sporazumom sa Fondom zdravstvenog osiguranja pitanje izmirenja obaveza Fonda prema poslodavcima po osnovu bolovanja.

 

Iz Unije su podsjetili da su sa Vladom i Privrednom komorom Srpske izradili dokument Smjernice za razvoj privrede od 2018. do 2022. godine, te da je prvi zajednički rezultat donošenje Nacrta zakona o izmjenama zakona o porezu na dobit kojim će značajno biti smanjenjo oporezivanje reinvestirane dobiti.

 

Iz UUPRS-a tvrde da im cilj da i dalje utiču na ključne ekonomske i socijalne politike u Srpskoj, da će raditi na rasterećenju poslovanja kroz smanjenje fiskalnog i parafiskalnog opterećenja, a zajedno sa socijalnim partnerima na suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

 

– Profesionalnost, legalno poslovanje, nezavisnost i transparentnost su vrijednosti koje ćemo njegovati u komunikaciji sa članstvom i socijalnim partnerima – poručili su iz UUPRS-a.

 

Konferencija za novinare povodom 15 godina rada UUPRS-a je predviđena u 16.00 časova.

 

UUPRS je osnovana 2. aprila 2004. godine u Banjaluci kao dobrovoljna, nezavisna i neprofitna asocijacija poslodavaca, koja obuhvata 13 granskih udruženja poslodavaca.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *