TI BiH pozvao MUP RS da povuče sporni Nacrt

Politika

Transparensi Internaternešnal u BiH (TI BiH) u komentaru koji je dostavio MUP RS poziva ministarstvo da povuče sporni Nacrt na doradu jer predloženo rješenje je nedovoljno određeno, moglo bi izazvati nejasnoće pri primjeni, i predstavljati povod za primjenu represivnih mjera.

 

– MUP RS u svom prijedlogu ne precizira tačno šta predstavlja ometanje službenog lica dok vrši službene dužnosti, a istovremeno se za neovlašćeno fotografisanje kojima se ometa službeno lice predviđa i kazna zatvora – navode u TI BIH.

 

Dodaju da su mišljenja da ne postoji obrazloženje kojim se može opravdati propisivanje prekršaja za fotografisanje ili snimanje službenih lica, bez obzira što se to pokušava predstaviti kao zaštita službenog lica dok vrši svoje dužnosti.

 

– Neodređena zakonska odredba, koja propisuje uz to kaznu zatvora, put je ka ozakonjenju represija – naveli su oni.

 

Podsjećemao, Vlada Republike Srpske je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa “neovlašćeno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti”.

 

Nacrt je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, a njegova objava izazvala je kritike u novinarskoj zajednici, kao i u dobrom dijelu javnosti koja smatra da se na taj način sužavaju građanske slobode.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *