MUP RS povlači odredbu o fotografisanju policijskih službenika

Politika

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će povući spornu odredbu iz Nacrta zakona o javnom redu i miru koji je izazvao uznemirenje novinarske zajednice u RS i BiH, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

 

U nacrtu, koji je Vlada usvojila, navedeno je da će sa 60 dana zatvora ili kaznom od 500 do 1.500 KM biti kažnjen i onaj ko “ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlaštenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica”.

 

Lukač je rekao da su obavljene konsultacije s poslaničkim klubovima i da je donesena odluka da se ova sporna odredba povuče, te da nije ni bila namjera zakonodavca da kažnjava novinare ili da im onemogućava njihov rad.

 

“Ova odredba nije neophodna, policija će zaštititi slobodu novinara da rade svoj posao”, rekao je Lukač.

 

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je takođe izazvao negodovanje u javnosti, Lukač je rekao da će biti uvažene sve konstruktivne primjedbe, te je ustvrdio da se njime ne proširuju ovlaštenja policijskih službenika, već samo upisuju već postojeće odredbe iz Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku.

 

Predstavnici opozicije su rekli da odredbe kako su formulisane mogu izazvati pogrešno tumačenje, te su zatražili da se u konačnom tekstu uklone bilo kakve nedoumice koje bi se mogle pogrešno tumačiti.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *