Cvijanović: BiH niko ne tretira kao ozbiljnu državu

Politika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je očigledno da na evropskom nivou BiH niko ne tretira kao ozbiljnu zemlju, jer da je tako onda bi na samitu u Berlinu učestvovala jedina institucija koja je konstituisana na zajedničkom nivou, a to je Predsjedništvo BiH.

 

Cvijanovićeva je naglasila da drugim evropskim vođama situaciju u BiH ne treba da objašnjava predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

 

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da bi kredibilitet da u Briselu na relevantan način priča o budućim potezima imao predsjedavajući novog saziva Savjeta ministara, ali taj saziv ne može da bude formiran zbog opstrukcija.

 

“Neko ko je odlazeći dobija priliku za učešće, ali mene to ne iznenađuje. Mnogo je takvih primjera. Ono što se može konstatovati jeste da BiH nije sama od sebe neozbiljna, nego je i drugi tretiraju na taj način”, navela je Cvijanovićeva.

 

Cvijanovićeva je rekla da od sastanka u Berlinu nema posebna očekivanja.

 

Njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron organizuju danas u Berlinu sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije, a glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

 

Cvijanović: Negativne pojave svesti na minimum

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se ne mogu eliminisati određene negativne pojave u vezi sa stanjem bezbjednosti, bez obzira na to kakve se mjere preduzimaju, ali da je obaveza svih da rade na tome da one budu svedene na minimum.

 

“Obaveza svih nas je da pravimo ambijent kojim ćemo preduprijediti neke stvari. Bilo je nemilih i teških sitacija, posebno ako se govori o ubistvu i to pokazuje da određena `zvona zvone`”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

 

Odgovarajući na pitanje o stanju bezbjednosti u Banjaluci u kontekstu ubistva privrednika Slaviše Krunića i slika o premlaćivanju konobara, ona je istakla da je važno doći do jasne slike o tome šta se desilo, ko stoji iza toga, da se to rasvijetli, te pronađu i kazne počinioci.

 

Cvijanovićeva je navela da stanje bezbjednosti nije stvar koja je fiksna, odnosno da se danas kaže određena ocjena i da se za neki period, od tri ili pet mjeseci, ponovi ta ista ocjena.

 

“To opet upućuje da je obaveza institucija da stvaraju bolji i bezbjedniji ambijent, ali i da se u slučaju određenih počinilaca brzo dođe do njih, da policija odradi svoj dio posla, a onda svakako i pravosuđe”, rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da osuđuje svaku vrstu nasilja i da postoje načini da se određene stvari spriječe i sankcionišu u skladu sa težinom djela, te apelovala da institucije rade na taj način.

 

Agencije

 

Tagged