Dodik na sastanku sa Metom i Mogerinijevom u Tirani

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se danas u Tirani sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom.

 

Nakon sastanka sa albanskim predsjednikom, Dodik će razgovarati i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, rečeno je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

 

Tokom boravka u Tirani, gdje će učestvovati na samitu Procesa Brdo-Brioni, Dodik će danas i sutra imati nekoliko bilateralnih sastanaka sa pojedinim zvaničnicima iz regiona.

 

Lideri zapadnobalkanske šestorke okupiće se danas i sutra u Tirani na samitu Procesa Brdo-Brioni, inicijative koju su 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija.

 

Svrha ovog samita je bila ubrzanje približavanja regiona Evropskoj uniji.

 

Učešće na dvodnevnom skupu najavili su predsjednici zapadnobalkanske šestorke koja učestvuje u Procesu Brdo-Brioni, članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednici Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić.

 

Domaćini dvodnevnog skupa su predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, zajedno sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom.

 

Kao specijalni gosti na samit dolaze visoka predstavnica EU Federika Mogerini i poljski predsjednik An žej Duda čija je zemlja domaćin narednog samita Berlinskog procesa početkom jula u Poznanju.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *