Ruson: Što prije formirati novi Savjet ministara

Politika

Ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson izjavio je da BiH treba brzo da formira novi Savjet ministara bez obzira šta se dešava u Briselu ili na nekom drugom mjestu, te najavio pojačan angažman Francuske na zapadnom Balkanu.

 

Ruson je istakao da je suviše vremena izgubljeno u približavanju EU i izrazio je nadu da će politički akteri ubrzo biti u stanju da pokažu kompromis da bi BiH napredovala.

 

On je za “Nezavisne novine” rekao da je Francuska odlučila da u okviru nove strategije poveća broj posjeta na visokom novou ovoj regiji, te najavio dolazak Francuske agencije za razvoj na Balkan.

 

– Kofinansiraće projekte u korist dugoročnog razvoja, jednakosti žena i muškaraca i mladih zahvaljujući Francuskoj agenciji za razvoj, koja priprema dolazak na Balkan i razmatra ulaganje 100 do 150 miliona evra godišnje – objasnio je Ruson.

 

On je dodao da će Francuska pojačati saradnju u oblasti bezbjednosti i pravosuđa, na primjer u okviru francusko-njemačke inicijative za borbu protiv krijumčarenja malog oružja.

 

Ruson je ocijenio da su zajedničkom organizacijom sastanka u Berlinu francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Angela Merkel željeli pokazati da dvije zemlje podržavaju stabilizaciju zemalja zapadnog Balkana.

 

Prema njegovim riječima, Francuska smatra da zemlje Balkana imaju vokaciju da se u budućnosti pridruže EU, ali da moraju biti ispunjeni uslovi da bi proširenje bilo uspješno.

 

– Zemlje kandidati moraju biti spremne i sprovesti neophodne reforme da bi njihovo funkcionisanje bilo bolje usklađeno sa EU, posebno sa vladavinom prava. U isto vrijeme, EU mora sprovesti reforme kako bi povećala nivo demokratije i zaštite i samim tim bila spremnija primiti nove države – zaključio je Ruson.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *