SNSD zloupotrebljavaja nesreću poplavljenih za političko pljuvanje protivnika

Politika

Iz Srpske demokratske stranke Teslić danas je saopšteno da odbornici iz SNSD nisu intervenisali u Vladi Republike Srpske da se ovoj opštini pomogne, te su iznijeli niz kritika na račun ove stranke.

 

– Tek pet dana nakon poplava, koje su zahvatile gotovo cijelu opštinu, u poplavljenim naseljima pojavila se delegacija odbornika SNSD-a, predvođena predsjednikom Kluba odbornika i direktorom teslićkog Šumarstva Mišom Stojanovićem. Bolje ikad nego nikad, ali nažalost ni pet dana poslije nisu došli da pomognu poplavljenima, nego da zloupotrebljavaju nesreću poplavljenih za političko pljuvanje protivnika i više nego bezobrazno varanje i obmanjivanje građana – saopštili su iz ove stranke.

 

Dodaju da ih nije bilo nigdje u ponedjeljak, kada su većinu opštine zahvatile bujične poplave, odroni i klizišta.

 

Pomoć je obećana

 

– Nije bilo mašina izvođača radova teslićkog Šumarstva da pomažu ugroženim građanima. Nisu se iz SNSD-a ni tada ni poslije oglasili niti intervenisali prema Vladi Republike Srpske da se pomogne Tesliću, iako je od načelnika takav zahtjev otišao prema Banjaluci i pomoć obećana, a nadamo se da će biti i ispunjena – navode u saopštenju.

 

Dodaju da se umjesto svega toga, umjesto pomaganja ugroženima, jedino javno prisustvo teslićkog SNSD u cijeloj tragediji poplava koje su zahvatile opštinu ogleda u objavi na njihovoj stranici drugi dan poplava, “koje su iskoristili da neopravdano i u zaista neprimjerenom trenutku popljuju svoje političke protivnike, jer to je izgleda jedini prioritet te stranke u Tesliću i sve drugo je manje bitno i ni o čemu drugom ne razmišljaju, čak i u vrijeme elementarnih nepogoda”.

 

Teslićani su pomagali

 

– Prisjetićemo se da prije pet godina, iako je i Teslić bio zahvaćen poplavama u istim područjima kao i ovih dana, Teslićani su nesebično se organizovali da pomognu mnogo teže pogođenom Doboju i Dobojlijama i bili prvi koji su pritekli u pomoć, sakupljali humanitarnu pomoć u porti hrama Presvete Trojice i u sjedištu Civilne zaštite, te volontirali u samom Doboju – naveli su oni.

 

Navode da istupi SNSD i njihovih odbornika idu čak do te mjere da iz tvrdnji proizilazi da su maltene načelnik i Opštinska uprava odgovorni za samu poplavu, što je, tvrde, van svake pameti.

 

Direktor ćuti

 

– Nismo čuli ni jedne riječi od Stojanovića, direktora Šumarstva, o analizama uglednih stručnjaka iz oblasti hidrologije i geomorfologije da je konkretno ova rekordna poplava u slivu Velike Usore izazvana prekomjernom (u dobrom procentu nelegalnom) sječom i nedovoljnim pošumljavanjem nakon takve sječe. Nismo čuli od Stojanovića šta je uradio da se takve stvari spriječe, s obzirom na veliki broj prijava nelegalne sječe, da se lageri trupaca dovedu u red i da se drvni otpad ne baca u vodene tokove ili da se trupci ne ostavljaju u koritima rijeka i potoka, te da se unaprijedi pošumljavanje shodno količini posječene šume – piše u saopštenju.

 

Dodaju da se može pričati o posljedicama poplava u raznim kontekstima, može se govoriti i o izgradnji zaštitnih objekata od poplava.

 

– Međutim, dok god ne počnemo govoriti o uzrocima biblijskih poplava u zadnje vrijeme, to jest bjesomučna i gola sječa šume, o čemu se slažu svi stručnjaci, sve što radimo i sve o čemu govorimo je samo odlaganje neizbježnih posljedica sve većih poplava, sve dok se ne stane u kraj njihovim uzrocima – zaključili su oni.

 

Kompletno saopštenje SDS Teslić možete pročitati na njihovoj Fejsbuk stranici.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *