Izetbegović: Srpska se militarizuje mimo Ustava

Politika

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da suverenitet ne pominje i “ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika”.

 

Izetbegović je to rekao na svečanoj sjednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često “zajedno, nasmijani i zagrljeni”, prenosi Kliks.

 

– Čemu onda vjerovati – verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čovjeku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vježbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica – rekao je Izetbegović.

 

On je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako “Republika Srpska nema vojsku, ali ima srpski narod”, kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, Republiku Srpsku naziva “Zapadnom Srbijom” i ne odustaje od “glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca”.

 

– Ne sankcioniše četnike koji pjevaju pjesme o tome kako će ponovo teći krvava Drina, prave četničke parkove po Republici Srpskoj, podižu spomenike Draži Mihailoviću – rekao je Izetbegović.

 

On je za Dodika rekao da se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu, navodeći da već deceniju opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO.

 

– Postavlja se neizbježno pitanje: Gdje su granice Dodikovih igara? Hoće li Dodik jednoga dana preći sa riječi na djela, i zaista pokušati da dovrši ono što je Karadžić počeo prije 27 godina? I šta treba da bude naš odgovor na sve to – rekao je Izetbegović.

 

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je ta zemlja sve prisutnija u regionu i da sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH, ali i da SAD, uprkos politici koju vodi predsjednik Donald Tramp, ne odustaje od uticaja na Balkanu.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *