Zvaničnicima novac za odvojeni život i stanovanje, a mnogi ne dolaze na posao

Politika

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je pitanje ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću o tome da li je zakonita isplata naknada za odvojeni život i stanovanje poslanicima i delegatima uzme li se u obzir da se mnogi od njih više od pola godine i ne pojavljuju u zgradi institucija BiH u Sarajevu.

 

Naime, Predstavnički dom prvu i posljednju redovnu sjednicu održao je 6. decembra 2018., dok je Dom naroda, pored konstitutivne sjednice od 28. februara održao još samo jednu sjednicu 13. marta.

 

Dakle, Parlament BiH od izbora održanih u oktobru 2018. redovno je zasjedao tri puta. Arnaut dalje u pismu Mektiću navodi da nisu formirana ni parlamentarna tijela. Postavlja pitanja šta je sa isplatama naknada za poslanike i delegate koje ne dolaze u zgradu PSBiH, a uzimaju navedeni novac poreznih obveznika.

 

Na neka od prava na odvojeni život, prevoz i smještaj, prema podacima Zajedničke službe ima ukupno 21 poslanik i delegat u Parlamentu BiH.

 

To su Borjana Krišto, Bariša Čolak, Predrag Kožul, Mira Pekić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mirjana Lepić-Marinković, Mijo Matanović, Nikola Špirić, Nenad Stevandić, Denis Bećirović, Snježana Bursać-Novaković, Zukan Helez, Enver Bijedić, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Dragan Čović, Lidija Bradara i Lazar Prodanović.

 

Inače, Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana poreske obveznike košta 62.398 KM.

 

Za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je čak 750.763 KM, uprkos tome što ni do danas nisu održali nijednu sjednicu.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *