Jukić traži reagovanje EU i UN zbog Inckovog uplitanja u pravosuđe

Politika

Potpredsjednica VSTS Ružica Jukić uputila je danas pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem je zatražila da obavijeste UN i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija BiH od strane visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, te šefa Misije OEBS u BiH i ambasadora u BiH iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.

 

U pismu se navodi da su Incko i gore navedeni predstavnici ambasada u BiH, kao i šef Misije OEBS, svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti, koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u ovoj zemlji.

 

– Prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije VSTS te traženjem od Drugostepene komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku, isti su se umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi – navodi se u pismu.

 

Jukić dalje navodi da ništa ne bi bilo sporno da se Incko, kao i gore navedene ambasade (koje su donirale za razvoj pravosuđa), „upletu“ u kontrolu efikasnosti pravosuđa, kao i kontrolu usklađivanja akata VSTS sa evropskim tekovinama, jer su Poglavlja 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ i 24 „Pravda, sloboda i sigurnost“ ključne oblasti u pregovorima BiH sa EU.

 

Međutim, kako ističe Jukićeva, niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija na način da vrši pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužilačkoj istrazi, disciplinskoj odluci, odluci Savjeta koja se odnosi na imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i ko ih donosi.

 

Staklena soba

 

– Upravo u BiH se može sve, pa i da pozivate pravosudne službenike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele. O ovoj mojoj izjavi postoje svjedočanstva učesnika, čak i tonski zabilježena – tvrdi Jukić u pismu upućenom Predsjedništvu BiH.

 

Ona je upitala da li su donacije pravosudnom sistemu ove države opravdanje da se ambasadori gore navedenih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužilačkih, disciplinskih i odluka o imenovanju u pravosudnom sistemu naše države?

 

– Da li u njihovim državama postoje staklene i gumene sobe za nositelje pravosuđa i da li se od njih traži kako da postupe u kojem predmetu? Da li bi Alešević već bio uhapšen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protivzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe? – ističe se u pismu.

 

Protesti ispred VSTS

 

Jukić je još upitala da li bi Alešević mogao biti „nacionalni“ heroj zbog toga i još se pojaviti na protestima?

 

– Da li bi ministar bezbjednosti u njihovim državama mogao organizovati proteste, tražeći rušenje trećeg stuba vlasti, a pri tome da bude opterećen tužilačkim istragama koje se vode protiv njega u tužilaštvu pred kojim je protestovao? – ističe Jukić.

 

Ona dodaje da u njihovim državama to, naravno, ne bi bilo moguće, jer je njihov pravosudni sistem zaštićen od ovakvih napada, koji vode u anarhiju i jedno cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem.

 

Jukić ističe da pravosuđe kroz svoje odluke tumači i zakon i niko nema pravo miješati se u te odluke. Ona dodaje da su zakoni koji egzistiraju veoma loši po građane i da je VSTS godinama tražio izmjene pojedinih odredaba, kako bi se došlo do boljih rješenja.

 

– Mogu da kažem za sebe da nikada nisam imala nikakvog prekršaja, pa niti onoga u saobraćaju. Obavljala sam svoj posao korektno, odluke donosila u skladu sa zakonima, Ustavu i Evropskoj konvenciji o zaštiti osnovnih sloboda i prava građana i ocjenjena sam sa najvišim ocjenama u pravosuđu. Zbog mog stava da zastupam pravdu i zakone, kolege su me dva puta izabrale na funkciju člana Savjeta, a članovi Savjeta su me, takođe, izabrali za potpredsjednicu ove institucije. Sami znate da sam sudac opštinskog suda i da nisam imala čime da vršim pritisak na svoje kolege da me izaberu, nego su ih da glasuju za mene opredijelile upravo osobine koje posjedujem – navodi se u pismu. Jukić još dodaje da se u VSTS ni sa čim nije okoristila i da je njena plata s paušalom veća od plate predsjednika njenog suda za samo 200 KM.

 

Ona ističe da imovinu koju je imala kada je stupila na dužnost u VSTS ima i sada, te da se nije ništa povećala.

 

Jukić kaže da će se po isteku mandata u VSTS vratiti na poziciju s koje je izabrana na dužnost potpredsjednice, za razliku od drugih kolega, koji su se, još dok su bili članovi Savjeta, izabrali na više pozicije.

 

– Nemam ni jednog srodnika, ni bližeg ni daljeg, zaoslenog ili imenovanog u pravosudnim institucijama. Samo u pravosuđu sam preko 20 godina. Dakle, ja imam i stručni i moralni kredibilitet – kaže Jukić.

 

Incko ne dira vlast

 

Ona podsjeća da je VSTS prihvatilo sve preporuke Evropske komisije u vezi izmjene pravilnika u VSTS. Zbog toga su, kako navodi ona, dovedeni u situaciju da budu neefikasni kod izbora nosilaca pravosudnih funkcija, jer nisu mogli birati nositelje po starim pravilnicima.

 

Jukić ističe da se ona protivila usvajanju određenih pravilnika, koji nisu usklađeni sa postojećim zakonom ili bi doveli do neefikasnosti pravosuđa, dok je predsjednik Milan Tegeltija upravo bio taj koji je animirao članove VSTS da prihvate sve te izmjene, jer im je opredjeljenje ulazak u EU.

 

– Stoga me čude ovakve reakcije stranih ambasada, posebno što iste nemaju ovlaštenja za to, isto kao što ni izvršna vlast naše države nema ovlaštenja da traže od pravosuđa kakve će donijeti odluke u sudskim postupcima ili VSTS, s obzirom da i oni financiraju pravosuđe. Izjave gore navedenih osoba su dovele do toga da ni jedan građanin ove države više ne vjeruje ni jednom sudiji niti tužiocu, a to znači anarhija i slom pravosudnog sistema – stoji u pismu.

 

Jukić dodaje da Incko nikada nije iskoristio ovlašćenja, kada je mogao, da se BiH uredi u skladu sa evropskim tekovinama, jer iz nekog razloga ne „dira” u zakonodavnu i izvršnu vlast i nikada nije stao u zaštitu ustavno-pravnog poretka BiH, kada ga je napadao neko iz zakonodavne i izvršne vlasti.

 

– Stoga vas molim da hitno reagujete i obavijestite EU i UN o gore navedenom skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenju odluka nositelja pravosudnog sistema BiH- zaključuje Jukić u pismu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *