Incko: Nestabilna vlast sprečava strana ulaganja u BiH

Politika

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je u Briselu da problemi u oblasti vladavine prava u BiH sprečavaju strane investicije.

 

“Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i one Suda BiH, Ustavnog suda BiH, kao i Evropskog suda za ljudska prava, što nije dobra poruka za potencijalne investitore”, rekao je Incko.

 

Incko je u obraćanju na konferenciji Evropskog komiteta regiona pod nazivom “Peti dan proširenja” ukazao da su u BiH i dalje prisutni brojni problemi uprkos značajnim političkim i finansijskim investicijama, saopšteno je iz OHR-a.

 

Incko je naglasio da međunarodna zajednica, uključujući i Evropsku komisiju koja je na to ukazala u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, takođe, prepoznaje potrebu sprovođenja reforme pravosuđa, uključujući i one koje se odnose na Visoki sudski i tužilački savjet, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti.

 

On je napomenuo da je međunarodna zajednica spremna da pruži savjete i pomoć BiH u sprovođenju neophodnih promjena, kako bi bile unaprijeđene ranije reforme.

 

“Siguran sam da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj zemlji”, kaže Incko.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *