Lajčak optimističan po pitanju prevazilaženja političke krize u BiH

Politika

Predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak izjavio je danas da usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u nije uslov ni EU, niti NATO-a za formiranje Savjeta ministara, već domaćih političkih aktera, dovoljan da blokira proces konstituisanja vlasti.

 

“Međutim, optimista sam da će biti otvoren put ka formiranju Savjeta ministara”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

 

On je istakao da iz BiH odlazi optimističniji nego prije dolaska i razgovora sa ključnim poltičkim liderima, u uvjerenju da bi uskoro mogle biti prevaziđena stagnacija zemlje kada je riječ o formiranju organa vlasti.

 

Lajčak nije želio da iznosi detalje razgovara sa liderima, ali je istakao da je osjetio spremnost za traženje rješenja i deblokiranje procesa formiranja vlasti u BiH.

 

“Nije bilo odbijanja i negativnog stava i mislim da smo našli formulu za deblokadu. Vjerujem da će narednih dana biti u stanju da se to pokaže i da je put ka formiranju vlasti na niovu BiH otvoren”, rekao je Lajčak.

 

On je naglasio da je međunarodna zajednica tu snažno prisutna da pomogne.

 

“Posao niko neće raditi umjesto vas. Međunarodna zajednica danas nije tu da vas gura u nešto što trebalo da rade vaši izborni poslanici i ministri”, poručio je Lajčak, koji je i ministar inostranih poslova Slovačke.

 

Kada je riječ o NATO-u Lajčak zastupa stav da je predaja godišnjeg nacionalnog programa dobra za BiH, ali da je pitanje članstva u Sjevernoatlantskom savezu još daleko.

 

“Nije na dnevnom redu NATO-a da nudi BiH članstvo, niti u BiH postoji zajednički stav o tome. Ali ovaj nivo saradnje koji je sada u pitanju je interes ove zemlje”, rekao je Lajčak.

 

On je naglasio da je u vezi sa procesom pridruživanja EU uslov jako dobro poznat i vodi kroz realizaciju 14 tačka koje je u svom mišljenju dala Evropska komisija.

 

“Imate putokaz, a to je 14 tačaka koje je BiH dobila kao instrukciju iz Luksemburga. To je pravac u kojem treba da se ide i ako BiH uradi svoj dio posla i EU će uraditi isto”, rekao je Lajčak.

 

On je poručio da nema niti jedne zemlje u EU koja kaže da je kraj procesu proširenja, ali i da je budućnost regiona u rukama zemalja zapadnog Balkana, te da nema prečica i olakšica za članstvo u Uniji.

 

Lajčak je naveo da se 10 godina od kako je bio na poziciji visokog predstavnika promijenilo to da u EU pitanje proširenja više nije toliko popularno.

 

“EU se u tom periodu bavila nizom svojih izazova, poput finansijske krize, migracijske krize, `Bregzitom`. EU danas rješava pitanje svoje budućnosti, budžet za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti”, rekao je Lajčak.

 

On je napomenuo da je prije 10 godina izgledalo da EU želi više da BiH bude u uniji nego što je to slučaj unutar zemlje.

 

Odgovarajući na pitanje da li bi danas koristio bonska ovlaštenja da je visoki predstavnik, Lajčak je naveo da se u vezi sa izazovima i pitanjima kojima se bavi BiH danas, a koji se tiču daljih integracija u EU i NATO strukture, ne može ići putem bonskih ovlaštenja, te da domaći lideri imaju legitimitet koji su na izborima dobili od birača.

 

“EU i OEBS redovno prate razvoj događaja u BiH i izvještaji koje sačinjavaju treba da budu korišteni kao putokaz”, dodao je Lajčak.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *