Višković: Ako ne može rezervni sastav, može žandarmerija

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Srpska, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

 

– U ovom momentu sklonićemo taj zakon iz procedure, ali već imamo smjernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbjednosne snage osposobiti da štite građane Republike Srpske, a te snage zvaće se onako kako se zovu u svakoj državi – rekao je Višković novinarima tokom posjete Bijeljini.

 

On je ocijeno da se oko ovog zakona podigla velika fama.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske odlučilo je da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

 

Tako će, radi boljeg funkcionisanja Jedinice za podršku biti promijenjen naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP Srpske.

 

S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period radi konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku, pojašnjavaju iz MUP, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, povlače se članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, a MUP će u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za njegovo uvođenje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *