Moguće uvođenje sankcija Dodiku zbog slučaja “Dragičević”

Politika

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da Evropska unija nije zaboravila slučaj “Dragičević”, te da političkom rukovodstvu Republike Srpske, prema njegovim riječima, prijeti realna opasnost od uvođenja sankcija iz Brisela zbog nerješavanja slučaja ubistva banjalučkog studenta.

 

Komentarišući za Insajder pismo podrške koje je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poslao roditeljima pokojnog Davida Dragičevića, kao i sastanak koji su članovi grupe “Pravda za Davida” nedavno imali sa njemačkom ambasadorkom u BiH Kristin Homan, Trifunović smatra da se tu radi o jasnim porukama da EU, kako tvrdi, neće tek tako preći preko tog slučaja.

 

– Evropa neće ostati gluva na slučaj “Dragičević”. Nije isključeno ni uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i ostalim čelnicima Republike Srpske zbog nerješavanja tog slučaja. Ta priča je ostala otvorena i svi koji su učestvovali u satanizaciji mrtvog djeteta i njegovog oca moraće da odgovaraju – kaže Trifunović.

 

On, takođe, tvrdi i to da se u međunarodnim krugovima već dugo pominje i mogućnost uvođenja sankcija lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

 

– Čović se već dugo nalazi na ivici sankcija, ali ne treba zaboraviti da on ima nešto što Dodik nema. Čović iza sebe ima Hrvatsku, dok Dodik iza sebe nema Srbiju. Dodik iza sebe ima Rusiju, odnosno državu koja se nalazi pod međunarodnim sankcijama – kaže Trifunović.

 

Osvrćući se na Konfereciju o Zapadnom Balkanu u Poznanju, koja se održava u sklopu tzv. Berlinskog procesa i pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, Trifunović smatra da se efekti te konferencije jedino mogu odnositi na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

 

-Tu treba jasno izdvojiti Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju od Srbije, takozvanog Kosova i BiH. Srbija nije na evropskom putu, dok samoproglašeno Kosovo nema nikakvu evropsku ni NATO perspektivu. Ne možete ući u EU i NATO ako imate problema sa samo jednom zemljom članicom koja vas ne prizanje, a Kosovo u ovom trenutku ne priznaje pet zemalja. Zato su Albanci i počeli da pričaju o tome kako će da brišu granicu između Kosova i Albanije jer im je to jedini izlaz. Mislim da Beograd treba da hitno prestane da pregovara sa Prištinom i da pokrene razgovor sa Tiranom. Ako Albanija ima aspiracije prema dijelu srpske teritorije, onda mi od Albanije treba da tražimo čitavu skadarsku regiju koja je istorijski srpska – kaže Trifunović.

 

(Insajder)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *