Dodik: Erdoan se raspitivao za “gulenovce”

Politika

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, potvrdio je da se Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, juče raspitivao za “gulenovce” u BiH.

 

Na press konferenciji Dodik je upitan da li je Erdoan tražio da se iz BiH Turskoj izruči sedam-osam pripadnika gulenovog pokreta, Dodik je rekao da je bilo riječi o tome, ali da je to pitanje za vlasti u FBiH, te da Turska ima određene zahtjeve.

 

“To je bila tema i kada smo bili u posjeti Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije riješe to pitanje”, rekao je Dodik pojašnjavajući da Ankara ima jasne stavove kada je riječ o pokušaja državnog udara.

 

On je kazao da se neki od tih ljudi nalaze na prostoru FBiH i da je to stvar federalnih struktura.

 

Dodik je rekao kako je danas vršena opsežna rasprava o regionalnoj situaciji te da je na kraju usvojena deklaracija koja se odnosi na EU integracije, migracije, digitalizaciju i slične stvari koje se odnose na regionalnu saradnju.

 

On se zahvalio svim predsjednicima koji su učestvovali na SEECP-u ističući da BiH završava predsjedavanje koje od nje preuzima Kosovo.

 

“Svi su izrazili žaljenje jer nije bio niko iz Prištine. Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte svega što smo imali”, kazao je Dodik.

 

Istakao je da postoje inicijative da se napravi neki novi pristup te da je činjenica kako u SEECP-u se nalaze države koje su članice EU kao i one koje nisu. Dotakao se i pitanja migranata ističući da se na cjelovit način treba riješiti pitanje migracija.

 

“Samit je potpuno uspio u pogledu naših namjera”, kazao je Dodik.

 

Što se tiče odnosa s Kosovom, Dodik je kazao kako BiH nije priznala Kosovo, ali da podržava razgovor Prištine i Beograda, odnosno da je spremna prihvatiti šta oni dogovore.

 

“Mi se nećemo sastajati na nivo država jer mi ne priznajemo Kosovo. Ono što očekujemo jeste da se vodimo dijalogom Beograda i Prištine te da on definiše odnose”, rekao je Dodik.

 

Na pitanje o incidentu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, on je kazao da još nije dobio nikakve dokumente i da se moraju poštivati sve procedure.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *