Dodik: Orban prototip uspješnog vođe jednog društva

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je kod međunarodnih lidera u susretima koje je imao u proteklih nekoliko mjeseci vidio veću dozu realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju.

 

Povodom sastanaka sa rimokatoličkim poglavarom papom Franjom, predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugima, Dodik je objasnio da takvi razgovori uvijek relaksiraju situaciju.

 

“Postoje pitanja koja se nametnu u javnom diskursu i o kojima onda možete da razgovarate na sastancima. Bilo mi je iznova zanimljivo razgovarati sa svim tim sagovornicima. Vidim da postoji veća doza realizma, a ne idealizma u političkom rasuđivanju. Kod pape to možete naročito da vidite”, rekao je Dodik za beogradski list “Danas”.

 

On je istakao da je Orban prototip uspješnog vođe jednog društva, koje je prije petnaestak godina bilo u težoj ekonomskoj situaciji nego Grčka, a koji je uspio da svojim mjerama Mađarsku uzdigne do zemlje sa rastućom ekonomijom, prosperitetom i budućnošću.

 

“To što se Orban nekome u Evropi ne sviđa ne mora da znači da mi moramo da se povinujemo takvim stavovima”, ukazao je Dodik.

 

On je istakao da je Erdoan daleko pragmatičniji nego što izgleda u medijima.

 

“Naši razgovori nisu išli u smjeru političkih rješenja na Balkanu, tu se razlikujemo, ali smo razgovarali o praktičnim stvarima, poput izgradnje auto-puta. Mi se moramo orijentisati na ekonomiju. Naravno, ja i dalje ne mislim da je Turska izgubila simpatije prema muslimanima i da je odjednom postala kosmopolitska, ali Turska je važna država, naročito sa ekonomskog stanovišta i Erdoan je u tom smislu veliki lider”, rekao je Dodik.

 

Povodom nedavnih izjava bivšeg britanskog diplomate Timotija Lesa i bivšeg zamjenika šefa CIA za Balkan Stivena Mejera, koji ne isključuju mogućnost prekrajanja granica na Balkanu, uključujući ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, Dodik je ukazao da je dugo u politici i da sreće mnogo ljudi koji su strani namještenici u BiH, dodajući da mnogi pričaju gotovo identičnu priču kao Les i Mejer, “jedino što, za razliku od njih, neće to javno da kažu”.

 

Dodik je naveo da ga je skoro u zapadnoj Evropi jedan diplomata koji neće javno da se eksponira pitao: “Dokle će ovo moći ovako?”.

 

“Svi su oni svjesni situacije kad odu u penziju, a dok su namještenici pričaju o nečemu što su njihove vlade zamislile da tako treba da bude, bez obzira na realnost”, naglasio je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, Čarls Kraford, koji je bio ambasador i u Sarajevu i Beogradu i mogao je da upozna i odnose između Banjaluke i Sarajeva i između Beograda i Prištine, a bio je veoma agilan britanski diplomata, kada je otišao u penziju, na jednom skupu u Budimpešti prije nekoliko godina rekao da je međunarodna zajednica nepravedna.

 

“Kao primjer je naveo činjenicu da na Kosovu žive dva naroda koja su sukobljena, siluju žene jedni drugima i ne podnose se – Srbi i Albanci, a međunarodna zajednica kaže `pošto je tako, razdvojite se` i da državu Albancima, dok u BiH vlada slična situacija između različitih naroda – ratuju, ubijaju se, siluju žene jedni drugima, a međunarodna zajednica kaže `ćutite i budite zajedno`. Dakle, to su ti dvostruki aršini”, rekao je Dodik.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *