Komšić: Dodik upada u zamku potezanjem vitalnog nacionalnog interesa

Politika

Ako pogledamo sadržaj zaključaka sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, onda je jasno da se nije odlučivalo o pokretanju “spora sa Hrvatskom”, već o tome da u okviru odgovarajućeg niza koraka dođemo, u skladu sa međunarodnim pravom, do utvrđivanja granice na moru između BiH i Hrvatske, ocijenio je danas u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

“Dakle, ovdje je most u drugom planu, dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do tačke pristupa otvorenom moru. O tome smo juče razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje”, kaže Komšić.

 

Po njegovim riječima, u tim zaključcima nema ničeg spornog, jer se radi o pozivu prema Republici Hrvatskoj da se otvore razgovori oko utvrđivanja granice na moru, kako bi Bosna i Hercegovina mogla ostvarivati svoja prava koja joj pripadaju prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS).

 

“Povezivati tako nešto sa nekim mostom ili građevinom koja je nekih 300 kilometara sjeverno od Malostonskog zaliva, most Gradiška – Stara Gradiška, nekako je samo po sebi apsurdno, osim ako tamo neko nema lične interese, a ne vitalni nacionalni interes, kako je to tačno propisano Ustavom Bosne i Hercegovine”, naglasio je.

 

Kaže da je situacija još apsurdnija, ako se znaju najmanje dvije stvari.

 

“Prva da zvuči jako čudno i nepromišljeno da jedan entitet, u ovom slučaju Republika Srpska, nastoji razmatrati pitanje vitalnog nacionalnog interesa u drugom entitetu koji se zove Federacija BiH, i to u pitanju gdje entiteti nemaju nikakvu nadležnost, a tiču se utvrđivanje državnih granica između dvije susjedne zemlje. Da li onda takvo nešto znači da Federacija BiH može neselektivno, ama baš sve u drugom entitetu problematizovati kao vlastiti entitetski interes? Nadam se kako u NSRS ima dovoljno ‘soli u glavi’ kod onih poslanika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tokom zasjedanja u NSRS ili da će prilikom glasanja, jednostavno napustiti salu, kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda Federacija BiH počne sva pitanja iz RS proglašavati vlastitim nacionalnim interesom, i time eventualno blokirati tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle”, upozorio je Komšić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *