Tegeltija: Ustav BiH ne dopušta miješanje u rad pravosuđa

Politika

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija poručio je da su podjela vlasti i nezavisnost pravosuđa utkani u pravni sistem BiH kroz Ustav, zakone i demokratske principe pravne države i da postojeći zakon ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor nad pravosuđem.

 

Reagujući na poruke OSCE i Ambasade SAD u BiH, koji su kritikovali zaključke VSTS sa posljednje sjednice, Tegeltija za Glas Srpske kaže da je i članom 5. Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH propisano da se on sprovodi na načelima ustavnosti, zakonitosti i demokratičnosti, te da se ne smije odstupiti od načela podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa.

 

– Postojeći zakon u pogledu efikasnosti, integriteta, imenovanja i svega što čini suštinu pravosudnog sistema ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor. Pravosuđe je nezavisan stub vlasti i istražna komisija Parlamenta BiH predstavlja grubo narušavanje principa nezavisnog pravosuđa i trodiobnu podjelu vlasti. Zbog toga nijedan član VSTS, niti sudija i tužilac neće ni na koji način učestvovati u radu te istražne komisije – rekao je Tegeltija.

 

Podsjećamo, VSTS je 18. jula donio zaključke i reagovao na odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojima se traže ostavke članova VSTS. U zaključcima VSTS je navedeno da odluke Parlamenta ni na koji način ne obavezuju članove tog tijela, te da je riječ o “grubom miješanju i nedopuštenom pritisku zakonodavne vlasti na rad pravosuđa”.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *