Čović: Nema formiranja vlasti do 14. septembra

Politika

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice stranačkog predsjedništva, održane u Mostaru, da smatra kako formiranja vlasti neće biti do 14. septembra, za kada je najavljen Kongres Stranke demokratske akcije.

 

“Sve preduvjete za formiranje Vijeća ministara imamo punih pet mjeseci, ali od toga neće biti ništa do 14. septembra kada se održava Kongres SDA”, rekao je Čović, dodavši da će poslije toga krenuti akcije potencijalnih partnera.

 

Napomenuo je da je za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH sve spremno i da je izborni zakon jedini uslov HDZ-a BiH.

 

“Izbor SDA je Fadil Novalić. Izbor HDZ-a je Jelka Milićević. Predložen je jedan set reformi. Prvi zakon u tom setu je izborni zakon. Očekujemo da ćemo naredne godine pobijediti na izborima u Mostaru”, istakao je Čović, prenio je Klix.ba.

 

Potvrdio je ponovo da između dvije stranake još uvijek ima hemije.

 

Kada je riječ o “Aluminiju”, poručio je da se institucije ne mogu miješati u istragu vezanu za borbu protiv kriminala i korupcije, osim u domenu u kojem mogu da se miješaju.

 

“Politika se u to ne smije miješati. Neću komentirati njihov rad. Očekujem vrlo skoro reakcije kada je riječ o Aluminiju”, poručio je Čović.

 

Dodao je da su razgovarali s upravom “Aluminija”, da postoji jasna dinamika i da nema prolongiranja.

 

“Program restrukturiranja treba da se završi do 31. jula. Treba biti definisano šta uraditi u ljevaonici, šta u anodama, šta u elektrolizi. Na idućoj sjednici će biti predstavnici Vlade FBiH kako bi mogli donijeti nužne odluke”, kazao je on.

 

Napominje kako su prepoznali jednu, drugu i treću skupinu radnika “Aluminija” i da traže rješenja za sve.

 

“Ono što se tada usvoji bit će transparentno predloženo javnosti. Treba staviti na papir, mora biti do kraja podložno sudu javnosti”, istakao je Čović.

 

Na današnjoj sjednici stranačkog predsjedništva razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji, “Aluminiju”, problematici u vezi s migrantskom krizom, rezultatima unutarstranačkih izbora…

 

“Dotakli smo se svih iskušenja, zbog neuspostave vlasti”, istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *