Grubeša: SDA ne želi vladavinu prava

Politika

Ministar pravde u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Josip Grubeša smatra da SDA smiješnim podacima, koje je danas Glavni odbor te stranke iznio u zaključcima, pokušava da obmane javnost i stane u odbranu počinilaca ratnih zločina, te da je tužno da ne podržavaju da se privede kraju sudsko procesuiranje postupaka ratnih zločina.

 

Grubeša je naveo da je da SDA nije u interesu ni vladavina prava ni pravna država, iako samo o tome pričaju.

 

On je istakao da je u izradi Strategije za procesuiranje ratnih zločina učestvovala radna grupa koju su činili stručnjaci, a podržali je međunarodni posmatrači i predstavnici Evropske komisije, te da nije moguće da su svi oni propustili da vide da “ima nedopustive ciljeve” i da je to uspjelo samo predstavnicima SDA.

 

– Strategija se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati s ciljem da se restereti Sud BiH da bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete – objasnio je Grubeša.

 

Prema njegovim riječima, nepoznato je porijeklo smiješnih podataka kojima SDA pokušava obmanuti javnost i stati u odbranu počinilaca ratnih zločina, te im omogućiti da se izvuku od sudskih procesa jer njihovi predmet, prema sadašnjim pokazateljima, nikada neće doći pred lice pravde.

 

– Činjenica da SDA toliko griješi i štiti ratne zločince je naročito tužna posebno zato, jer se poziva upravo na zaštitu žrtava – zaključio je Grubeša.

 

Glavni odbor SDA danas je dao podršku predstavnicima SDA u Savjetu ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

 

– Takva strategija po svom sadržaju nedopustiv pokušaj ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zločina isključi 850 predmeta A kategorije, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i Vojske Republike Srpske – navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora SDA.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *