Borenović: Izetbegović i Dodik da pojasne sporazum

Politika

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je za Klix da Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović nakon jučerašnjeg dogovora trebaju izaći u javnost i detaljnije objasniti neke stvari iz njihovog sporazuma, kao što su slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u NATO ili Čovićevo legitimno predstavljanje naroda.

– Jasno je da ovaj trojac lidera SDA-SNSD-HDZ intenzivno koaliciono sarađuje u formiranju vlasti već 10 mjeseci. Odlukom SDA, kroz izbor delegata u NSRS i parlamentIma kantona i FBiH, Dom naroda PS BiH je većinski predan SNSD i HDZ. Izabrali su oba Kolegijuma, ubrzo su podijeljeni i resori ali i blokiran rad Parlamenta. Sve ovo pokazuje jednu nespornu činjenicu – ova zemlja će naredne tri godine biti talac ove tri stranke i njihove političke igrarije sluđivanja javnosti, besmislenih trzavica i traženja izgovora za svaki neuspjeh kod nekoga drugog – rekao je Borenović za Klix.

 

On je istakao da se iz “njihovog papira ništa konkretno ne vidi”.

 

– U “dubokoj” magli je odgovor na ključno pitanje, da li “nastavak” NATO integracija podrazumijeva aktivaciju MAP i slanje prvog ANP, što bi značilo pobjedu Izetbegovića ili da nema aktivacije MAP i nema slanja prvog ANP što bi bila Dodikova pobjeda. Vidim da su krenule potpuno različite interpretacije. Neka izađu zajedno pred javnost i konačno saopšte pravu istinu – ima li ili ne prvog ANP?

 

On dodaje i da su se neki strani predstavnici u BiH su se više ponašali kao vjerni članovi glavnih odbora pojedinih vladajućih stranka negoli kao predstavnici ozbiljnih evropskih demokratija.

 

– Kadrovski, popunjavanje fotelja i pozicija oni mogu “sklepati” i za tri dana, ali ponavljam ono na čemu PDP uvijek insistira, šta je sa konkretnim programima i mjerama, kuda ova zemlja ide i kako zaustaviti masovan odlazak stanovništva, šta sa borbom protiv korupcije, nepotizma i kriminala, te povećanjem životnog standarda građana – istakao je Borenović.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *