Šarović: Nema razloga da Izetbegović pravda Dodika

Politika

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je “nepotrebno i čudno da lider SDA Bakir Izetbegović brani Milorada Dodika i nastoji da ga opravda za njegov pristanak na NATO integracioni proces”.

 

– Potpuno je jasno da je Dodik pristao na nastavak NATO puta BiH i nema razloga da ga oko toga pravda i brani Bakir Izetbegović. Opozicija u RS nema ništa protiv saveza SNSD i SDA ali naše pravo je da jasno kažemo naš stav po pitanju cijene koju je Milorad Dodik platio potpisivanjem nedavnog sporazuma i jasnim prihvatanjem NATO puta – pojasnio je Šarović.

 

Naveo je da “kao što javnost dobro zna, opozicija iz RS nikada nije kreirala ANP, a ministri iz SDS i PDP nikada nisu dozvolili da se ova tačka nađe na dnevnom redu Savjeta ministara”.

 

– Naprotiv, čak devet puta smo ovo pitanje skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara i nismo dozvolili da se ANP usvoji u bilo kojoj formi, pa ni u “reduciranoj“ kako se sada javnosti maglovito spinuje od potpisnika sporazuma – ističe Šarović za Klix.

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas dogovor sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD, u vezi NATO puta BiH. On je istakao da u ovom slučaju ne postoji pobjednik ni gubitnik, te da je pronađena sredina.

 

– Članom 3 sporazuma smo definisali da će se raditi po Ustavi u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Mislim da trebamo da radimo na kompromisima, redukujemo planove, da budu prihvatljivi za sve strane ali i za sam NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari – kazao je Izetbegović, prenosi Klix.

 

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

 

– Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3, on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik – naglasio je Izetbegović.

 

Izetbegović je kazao da je razgovarao sa američkim ambasadorom u vezi ANP.

 

– Šefik Džaferovićč i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP – istakao je.

 

Kazao je da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *