Mektić: Indicije da je Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH

Politika

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentarisao je jučerašnji incident u kojem je povrijeđeno 18 migranata kod granice BiH i Hrvatske, te je poručio kako je on i ranije upozoravao da se hrvatska strana nekorektno ponaša po pitanju migranata.

 

– Ja sam na ovo upozoravao već duže vrijeme, odnosno da se hrvatska strana, hrvatska država i policija vrlo nekorektno ponašaju po pitanju ovih migranata koji se nalaze između BiH i Hrvatske. Dakle, ja sam ukazivao da hrvatska strana zloupotrebljava sve međunarodne standarde, bilateralne sporazume između BiH i Hrvatske i da je to došlo do te mjere da hrvatska strana povređuje teritorijalni integritet BiH – istakao je Mektić.

 

Kazao je i kako je hrvatska policija, pozivajući se na informacije kojima raspolaže, juče u Velikoj Kladuši fizički zlostavljala migrante.

 

– Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je juče u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla, te kako su nam migranti kazali, fizički ih je zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktično natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH i gdje su oni između ostalog i tu u padovima zadobili razne povrede – rekao je ministar bezbjednosti BiH.

 

Takođe, kako je naglasio, još uvijek utvrđuju činjenicu da li je i u jučerašnjem slučaju Hrvatska povrijedila teritorijalni integritet BiH.

 

– To ćemo vidjeti, postoje indicije da se i to dogodilo – naveo je te dodao:

 

– Mi ćemo u toku dana sačiniti jednu opsežnu informaciju, poslati je Predsjedništvu BiH i mislim da u ovom međudržavnom problemu treba ovo pitanje da rješava Predsjedništvo BiH. Naše ingerencije iz Ministarstva mimoilaze tu nadležnost. Ovo je opet jedno začuđujuće ponašanje hrvatske strane. Ne znamo uopšte šta je motiv za takvo ponašanje. Vidjeli smo i da je u ranijem periodu postojao niz dokaza i novinarskih snimanja o postupanju hrvatske policije i ovo je problem s kojim se mora izići na nivo Predsjedništva BiH, ili najmanje na nivo Vlade Republike Hrvatske i Savjeta ministara – naglasio je Mektić za N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *