Vigemark: ANP ne znači članstvo u NATO

Politika

Za BiH su važne i NATO i EU integracije ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku, rekao je danas u Banjaluci šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

 

On je istakao da je sada fokus na evropskom putu ka EU, te da EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Savjet ministara, prenose Nezavisne.

 

Vigemark je rekao da nema potrebe da se pravi dramatična situacija, već da politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a da ako ima nesporazuma da ih treba rješavati kroz dogovor.

 

Naglasio je da je važno da novi Savjet ministara BiH bude formiran prije sastanka zemalja članica EU o Mišljenju Evropske komisije, te da treba hitno raditi na tome.

 

Rekao je da je danas u Banjaluku došao na neformalan razgovor s novinarima o Mišljenju Evropske komisije, slobodi medija, slobodi izražavanja i okupljanja, te evropskim integracijama.

 

Podsjećanja radi, sporazum lidera SDA, SNSD i HDZ o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH potpisan je upravo u prisustvu Vigemarka, kao podrška EU uspostavljanju nove vlasti u BiH. Realizacija tog dogovora je, od trenutka potpisivanje, veoma upitna.

 

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović juče su “postigli dogovor” da otkažu dvije sjednice na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Savjeta ministara BiH.

 

Da li će biti pronađeno rješenje adekvatno za sve potpisnike sporazuma biće poznato do 5. septembra, kada ističe “rok trajanja” ugovora.

 

Vigemark će tada već pakovati kofere, a njega će naslijediti Austrijanac Johan Satler, prenosi Klix.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *