Šarović: Sve ukazuje da će imenovanje Tegeltije propasti

Politika

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović rekao je da ne vjeruje da će doći do imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva, navodeći da je ovo po svemu najgore „mandatarenje“ u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa.

 

Šarović je istakao da ima, ne baš česte, kontakte i sa predsjednikom SNSD i srpskim članom u Predsjedništvu BiH Miloradom Dodikom.

 

– Prije svega kroz šta se prošlo u prethodnih deset mjeseci sve ukazuje da će prijedlog za imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara propasti. Drugačiji ishod bio bi veliko iznenađenje i čini se da je ova sjednica Predsjedništva BiH više isforsirana i zakazana da se taj krah desi nego što je plod pripreme za finalizaciju jednog ovako važnog pitanja – glasio je odgovor Šarovića na pitanje šta očekuje od sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

 

Kako gleda na ovo stanje, paralizu cijelog sistema, Šarović kaže da je ovo po svemu najgore „mandatarenje“ u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa.

 

– Bilo je i dužih perioda traženja parlamentarne većine ali većih tenzija i razmimoilaženja kod već formirane i ozvaničene parlamentarne većine dosad nije viđeno. Кljuč krize leži u visoko postavljenim ciljevima budućih partnera koji su međusobno suprostavljeni. Između pregovaračkih pozicija da mandatar ne mora da ima bilo kakav program već treba samo da uzme svoj dio plijena i zahtjeva da budući saziv Savjeta ministara kao prioritet treba da zemlju vodi ka NATO-u je duboka provalija na kojoj je teško sagraditi bilo kakve mostove – kaže Šarović.

 

Prema njegovim riječima izlaz iz ove krize, prije svega, treba da ponude akteri koji su u ovom desetomjesečnom neuspješnom pregovaračkom procesu ili da se definitivno raziđu.

 

– Da li taj skoro vidljivi razlaz znači samo sa mandatarom Zoranom Tegeltijom, ili je to kraj postojanja parlamentarne većine, znaćemo tek nakon 5. Septembra – rekao je Šarović.

 

(BN TV)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *