Vigemark odlazi, sporazum lidera propada

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas će u Sarajevu u oproštajnu posjetu primiti ambasadora Lars-Gunnara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

Ovaj susret dolazi nakon niza oproštajnih susreta koje je Vigemark posljednjih sedmica imao sa zvaničnicima BiH.

 

Šef Delegacije EU uskoro napušta BiH i odlazi na novu funkciju, a kao njegovo posljednje djelo na političkoj sceni BiH ostaće upamćen Sporazum lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD Milorada Dodika i HDZ Dragana Čovića koji potpisan 5. avgusta u Sarajevu, upravo u prisustvu i uz podršku Vigemarka, piše Klix.

 

Ali, prema svemu sudeći, 5. septembra taj Sporazum će doživjeti potpuni krah ukoliko se za nekoliko dana ne dogode drastične promjene u stavovima političkih oponenata.

 

Vigemark je nedavno kazao da ne treba dramiti previše, već da politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a ako ima nesporazuma, treba ih rješavati kroz dogovor.

 

– Za BiH su važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku – rekao je prošle sedmice u Banjaluci.

 

Međutim, čini se da situacija svakodnevno postaje sve dramatičnija, dok Vigemark polako pakuje kofere. Austrijski diplomata Johan Satler naslijediće funkciju koju je do sada u našoj zemlji vršio Šveđanin.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *