Plan reforme obrazovanja “Nova škola za novo doba”

Politika

Na današnjoj tematskoj sjednici u Banjaluci Vlada Republike Srpske analizrala je trenutne probleme u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, te utvrdila plan reforme obrazovanja pod nazivom „Nova škola za novo doba“.

 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalije Trivić je objasnila da današnje predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje karakteriše nizak obuhvat djece na predškolskom nivou, osnovno obrazovanje zasnovano na reproduktivnom znanju, neadekvatni nastavni planovi i programi sa neodgovoarajućim udžbenicima, smanjenje broja učenika, nedovoljna povezanost sa tržištem rada…

 

“U narednom periodu se u fazama kreće na inoviranje nastavnih planova i programa, stvaranje udžbenika sa digitalizovanim sadržajima, izmijenjen pristup saznavanja i koncepciju učenja, stimulativno okruženje, osposobljavanje kadra, unapređenje odnosa škole i porodice i slično,” kazala je Trivićeva.

 

Premijer RS Radovan Višković je istakao da će do kraja mandata Vlada RS „dovesti obrazovanje u okvire kakvi treba da budu u 21. vijeku“

 

“Ne želimo više proizvoditi zvanja i zanimanja koja su više za Biro za zapošljavanje, nego privredu”, rekao je Višković.

 

Dodao je da svi moraju biti obazrivi i kretati se u etapama.

 

“Važno je da smo detektovali probleme i kojim koracima ih rješavati. Formira se ekspertski tim koji će to još bolje sagledati i Vladi RS dati smjernice. Ne idemo na inoviranje postojećih nastavnih planova i programa, nego kreiranje novih. Posebna pažnja biće posvećena edukaciji nastavnog osoblja, da budu sposobni da ovo što smo zamislili iznesu,” rekao je Višković.

 

Dodao je da Vlada RS posebno računa na podrška Srbije.

 

“Oni su već odmakli u ovim pitanjima i spremni su da svoja iskustva ustupe RS. To će nam sigurno olakšati,” dodao je Višković.

 

Predsjednica RS Željka Cvijanović je uvjerena da će svi pozdraviti ovakve planove, posebno roditelji i nastavno osoblje.

 

“Gledala sam danas i strukturu zaposlenih i radi se o oko deset odsto starog kadra, koji je pred penzijom. Polako i preko toga izlazimo iz sistema starog, tradicionalnog učenja i ulazimo u novo, moderno doba. Obaveza je da te nove ljude osposobimo da na najbolji način prenose znanja,” rekla je Cvijanovićeva.

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *