Grmuša: Srbija i BiH mogu da riješe pitanje granice

Politika

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa, Milko Grmuša rekao je da politički predstavnici Republike Srpske na svim nivoima moraju insistirati na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Srbije, po uzoru na identično rješenje koje su prije nekoliko dana postigle Srbija i Sjeverna Makedonija.

 

– Ljudi u Republici Srpskoj, prije i iznad svega, žele da žive u normalnoj, uređenoj, pravnoj i prosperitetnoj Republici Srpskoj, te ne žele granicu između Srpske i Srbije. Ako su Sjeverna Makedonija i Srbija mogle da dogovore da postoji samo jedan granični prelaz između te dvije zemlje, što u značajnoj mjeri ubrzava protoko ljudi, robe i usluga, onda je neophodno da isti sporazum bude postignut i između Srbije i BiH – naglasio je Grmuša.

 

Prema njegovim riječima, indikativno je da ovo pitanje nije niti jednim slovom našlo svoje mjesto u tekstu principa za uspostavljanje vlasti između SDA, HDZ BiH i SNSD.

 

– Dok su SDA i HDZ BiH u sporazumu te tri stranke unijeli svoje stranačke i najvažnije političke zahtjeve naroda koje predstavljaju, SNSD je iz samo njima znanih razloga propustio da eksplicitno navede da granica između Srbije i BiH mora da bude maksimalno labava, jer je to strateški interes Srba i Republike Srpske – istakao je Grmuša.

 

Grmuša je dodao da u svim budućim političkim razgovorima i procesima unutar BiH srpski politički faktor mora da insistira na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Srbije i BiH, kao i uvođenju jedinstvenog ekonomskog i carinskog prostora između Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, zajedno sa svim ostalim zainteresovanim zemljama regije, jer je to jedini mehanizam nacionalne i ekonomske emancipacije Republike Srpske i njenog privrednog i infrastrukturnog snaženja.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *