Lajčak: Za BiH opasno da jedan narod bude preglasan

Politika

Ako se želi sačuvati BiH mora biti zadržan princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre jer bi to bilo veoma opasno za ovu zemlju, upozorava predsjedavajući OEBS Miroslav Lajčak.

 

On naglašava da je prošlo vrijeme kada je odluke, umjesto političara u BiH, donosila međunarodna zajednica i ističe da cilj nije nastavak nekog međunarodnog protektorata, već pomoći da BiH postane potpuno samostalna.

 

On je napomenuo da međunarodna zajednica više treba da savjetuje i bude medijator, a manje odlučuje.

 

Lajčak, koji je i ministar inostranih poslova Slovačke, rekao je za Večernji list, izdanje za BiH, da je na ovim područjima postignut uspjeh kada su SAD i EU našli zajednički jezik i nastupali koordinisano.

 

On smatra da je dobar signal imenovanje Metjua Palmera za specijalnog američkog predstavnika za zapadni Balkan jer SAD imaju autoritet u ovom regionu.

 

– S druge strane, ni američki izaslanik ne može ponuditi ništa bolje od evropske perspektive, tako da imenovanje Palmera doživljavam kao jedan impuls za EU da se više aktivira – naglasio je Lajčak.

 

On je dodao da u Evropi nije rješeno ni pitanje migranata, a 2015. godine je donesena naivna i štetna odluka o otvaranju svih granica.

 

Prema njegovim riječima, došlo se u situaciju da ugledni biznismen iz Turske mora za vizu mora priložiti 20 dokumenata, dok je, istovremeno, svakodnevno primano na hiljade ljudi, a da se nije imalo pojma ko su oni.

 

– Mi treba da nađemo evropsko rješenje i BiH mora biti dio tog rješenja – poručio je Lajčak.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *