Budžet Srpske u plusu više od 90 miliona KM

Politika

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da prihodi i primici u budžetu Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine iznose milijardu i 648 miliona KM i veći su za jedan odsto od planiranih, dok su izdaci milijardu i 550 miliona KM i oni su 95 odsto od plana.

 

– Ako pogledamo konsolidaciju budžeta za prvih šest mjeseci ukupni prihodi i primici su milijardu i 934 miliona KM, a izdaci milijardu i 842 miliona KM. To znači da smo u plusu više od 90 miliona KM – rekla je Vidovićeva.

 

Ona je sinoć za RTRS rekla da će se ovakvo stanje u budžetu Republike Srpske nastojati održati do kraja godine, i pored toga što Republika Srpska od UIO BiH nije dobila dobar dio prihoda, oko 60 miliona KM.

 

– Taj naš rebalans je, ipak, napravljen na bazi više prikupljenih prihoda u domaćoj varijanti od direktnih poreza – istakla je Vidovićeva.

 

Ona je rekla da su tome doprinijele mjere kontrole i suzbijanja sive ekonomije, ali i mjere Vlade Republike Srpske u pogledu rasterećenja privrede čije su posljedice povećanje prosječne plate.

 

Vidovićeva je napomenula da u direktnim porezima veliki rast imaju doprinosi, ističući da je za Fond PIO prikupljeno 39 miliona KM više u odnosu na isti period lani, za Fond zdravstva 28 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

 

– Najveći rast ostvario je prihod od igara na sreću u iznosu od 41 odsto u odnosu na isti period lani i za ovaj period prikupljeno je 7,8 miliona KM više, iako je primjena novog Zakona o igrama na sreću tek tri mjeseca – kaže Vidovićeva.

 

Govoreći o zaduženjima Republike Srpske, Vidovićeva je istakla da Srpska uspješno izvršava sve svoje obaveze.

 

– Za prvih šest mjeseci ove godine zaduženje je bilo 181 milion KM za obveznice i 40 miliona KM za trezorske zapise. Od ovih 40 miliona KM već smo 20 miliona KM vratili u julu, a drugi dio u septembru. Otplatili smo do sada ino duga 141 milion KM i unutrašnjeg duga 158 miliona KM – istakla je ministar finansija Republike Srpske.

 

Ona je podsjetila da se Srpska, prema odluci Narodne skupštine, zadužuje 371 milion KM, a vraća obaveze od 603 miliona KM, ističući da Republika Srpska svake godine više vraća nego što se zadužuje.

 

Kada je riječ o kapitalnim projektima, Vidovićeva je napominje da su Republici Srpskoj jedini i najveći prioritet investicije.

 

– Moramo pokrenuti investicione cikluse, a tu prednjači energetski sektor i infrastruktura u smislu izgradnje puteva. Tim pokretanjem mogli bismo doći do rasta bruto društvenog proizvoda od pet odsto i sigurna sam da ćemo to u idućoj godini uspjeti – istakla je Vidovićeva.

 

Ona je rekla da je Republika Srpska zahvalna Srbiji što joj pomaže, navodeći da je pomoć došla u nekoliko grantova koji su sprovedeni kroz projekte u lokalnim zajednicama.

 

– Grant od 25 miliona evra koji dolazi iz Srbije biće implementiran po lokalnim zajednicama u infrastrukturu i neke proizvodne objekte prema potrebi – navela je Vidovićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *