Dodik: Opravdan zahtjev HNS za izmjenu izbornog zakona

Politika

Srpski član BiH Predsjedništva i predsjednik vladajućeg SNSD Milorad Dodik podržao je zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmjenom izbornog zakona u toj zemlji kako bi bošnjačke stranke i birači prestali preglasavati Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika kao što je to bilo prilikom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

 

U izjavi koju prenose mediji u BiH Dodik je rekao kako “u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o potrebi izmjene Izbornog zakon kako bi se spriječila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka, prenosi Hina.

 

– Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtjev HNS opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta – rekao je Dodik.

 

Pojasnio je kako BiH ne može funkcionisati ako jedan narod dominira manje brojnima. Naveo je primer Željka Komšića kojeg su za hrvatskog člana BiH Predsjedništva birali Bošnjaci.

 

– Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda – rekao je lider SNSD i dodao da njegova stranka zbog toga ima razmijevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

 

Na sjednici održanoj u četvrtak u Drvaru vrh HNS BiH je zatražilo izmkene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH.

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmjenama Izbornog zakona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *