Čović: Promjena izbornog zakona preduslov za formiranje vlasti

Politika

Promjena Izbornog zakona je preduslov za normalno funkcionisanje svih vlasti u BiH, izjavio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

 

On je najavio pokretanje rasprave sa SDA i bošnjačkim partnerima da bi se našlo neko rješenje i otklonile sumnje da li će dogodine uopšte biti izbora u Mostaru.

 

Čović je za BHRT rekao da je protiv nametanja rješenja i da se zalaže da ono bude nađeno u okviru institucija BiH što bi omogućilo da izbori 2022. godine budu u rasterećenoj atmosferi. On je naglasio da je danas najveća odgovornost na HDZ i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da je to dominantno problem Federacije BiH.

 

Lider HDZ BiH napomenuo je da ova partija nije neodgovorna i neće praviti nove eksperimente, a da nisu otklonjeni problemi nelegitimnog predstavljanja nakon opštih izbora 2018. godine. Čović je rekao da je BiH u krizi već 13 mjeseci jer nema vlasti na nivou BiH, te da problem nije samo Savjet ministara, nego i Parlamentarna skupština, koja nema neophodne komisije da bi poslovnički mogla funkcionisati.

 

On je ukazao i da je to što je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu.

 

Čović ističe da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da novi saziv Savjeta ministara odmah bude konstituisan i upozorava da će ukoliko se ova kriza nastavi njene razmjere biti nesagledive, jer će nastati ogroman socijalno-ekonomski problem u funkcionisanju na svim nivoima u BiH. On smatra da nisu tačne tvrdnje pojedinih spekulanata da političko Sarajevo neće upopšte ići u formiranje vlasti u naredne tri godine kao produkt političkih odnosa i rezultata.

 

– Ne smijemo dalje kalkulisti sa onim šta bi se moglo desiti – poručuje Čović.

 

On naglašava da je potrebno odmah uspostaviti vlast na nivou BiH da bi se pokušao rješavati problem evroatlantskog puta i socio-ekonomske stabilnosti zemlje, kao i mnogih drugih pitanja radi ostvarenja investicionog zamaha.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *