Inicijativa za parlamentarnu trilateralu BiH, Srbije i Turske

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić pokrenuli su danas u Beogradu inicijativu o održavanju trilaterale rukovodstava parlamenata BiH, Srbije i Turske.

 

Špirić je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković na marginama zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, rekao novinarima da je inicijativa pokrenuta kao podrška nedavnim dogovorima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

 

“Pokrenuli smo inicijativu o održavanju trilaterale rukovodstva parlamenata Srbije, Turske i BiH da bismo sporazume materijalizovali u interesu građana sve tri zemlje”, istakao je Špirić.

 

On je naveo da su tema sastanka bila i otvorena pitanja i da je postignuta saglasnost da sva budu rješavana u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i uz maksimalno razumijevanje.

 

Špirić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija, organizovanjem Interparlamentarne unije u Beogradu, u središtu međunarodnih događaja.

 

“Raduje nas da se Srbija vraća u žižu međunarodnih događaja i kretanja”, naglasio je Špirić.

 

Radmanović je rekao da je tema razgovora sa predsjednikom Skupštine Srbije bila i parlamentarna saradnja.

 

“Mi smo tražili razgovor sa predsjednicom parlamenta, bez obzira na to što imamo češće kontakte nego druge delegacije koje su ovdje. Zbog zastoja u vezi sa formiranjem određenih radnih tijela u parlamentu u BiH usporen je dogovor parlamenata Srbije i BiH, ali danas smo dogovorili kako će to ići nakon što ta tijela budu konstituisana”, naveo je Radmanović.

 

On je rekao da su predstavnici parlamenta BiH čestitali Gojkovićevoj za odličnu organizaciju IPU koja je, kako je naveo, primijećena u cijelom svijetu.

 

“U ovakvim susretima razmjenjuju se osnovna pitanja iz odnosa između dvije zemlje koji su, prema našoj i ocjeni Gojkovićeve, na visokom nivou, a naročito parlamentarna saradnja”, istakao je Radmanović.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *